Nino Salkvadze, till höger, efter att ha säkrat sitt brons på OS i Peking 2008.
Nino Salkvadze, till höger, efter att ha säkrat sitt brons på OS i Peking 2008. Bild: Sergey Ponomarev

Skytten som tog guld för Sovjet – och fortfarande tävlar

Varje dag plockar GP fram en OS-atlet i ljuset. I dag: den georgiska pistolskytten Nino Salukvadze.

ANNONS
|

På den ena änden av ålderskalan på detta OS hittar vi den redan omtalade syriska bordtennisspelaren Hend Zeza som fyllde 12 i år. På den andra finns den australiensiskan Mary Hanna som hunnit passera pensionsåldern och redan har barnbarn.

Men ingen har gjort fler OS än den georgiska skytteveteranen Nino Salukvadze. På söndagen gör hon som första kvinna entré i sitt nionde olympiska sommarspel när hon kvalar i 10 meters pistolskytte.

Hon var som bäst under sovjetisk flagg. I OS Seoul 1988 tog hon sitt (hittills) enda guld och silver. Hon har radat upp fina placeringar i flera olympiska spel sedan dess – den högsta ett brons i Peking OS för 13 år sedan. Att hon fått bära den georgiska fanan två spel i följd säger något om hennes popularitet på hemmaplan.

ANNONS

Hon är tvåbarnsmor, varav sonen Tsotne fanns med i den georgiska OS-truppen i Rio. Grenen? Skytte såklart.

– Jag är mer nervös för honom, men när jag är på skjutbanan är jag hans coach och mentor. När jag är i OS-byn är jag hans mamma, men han är med andra atleter, inte med gamla människor som mig, har hon sagt. Det ligger i familjen Salukvadze. Ninos far, tillika tränare, var själv gammal tävlingsskytt för Sovjetunionen.

Tänker inte på sitt tionde spel

I och med kvalet på 10 meter kliver georgiskan Salukvadze upp på delad andra plats på listan över idrottare som deltagit på flest olympiska sommarspel. Toppar gör ryttaren Ian Miller från Kanada som gjorde sitt tionde spel 2012 vid 65 års ålder. Som 52-åring har hon alla möjligheter i världen att både gå upp jämsides och förbi honom i framtiden.

– Jag tänker inte på mitt tionde spel än. Jag ska bli klar med den här i Tokyo först och sedan får vi se. Jag har blivit ombedd att inte lämna sporten. Jag tränar andra aktiva och om jag slutar så tappar vi intresse. Många unga följer mig och får goda resultat, har hon sagt i en intervju.

Och hög ålder behöver inte betyda svaga resultat när det kommer till skyttesporten. Fråga bara svenske Oscar Swahn som hade hunnit bli 72 år och 280 dagar när han knep silvret i OS i Anterwerpen 1920. Då hade precis den spanska sjukans grepp om världen släppt. Kan det vara ett tecken på att det vankas georgiskt guld i skytte i Tokyo månne?

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS