Bandylandslagets förbundskapten Svenne Olsson presenterar Sveriges trupp till bandy–VM
Bandylandslagets förbundskapten Svenne Olsson presenterar Sveriges trupp till bandy–VM

Skyttekungen fick ingen VM-plats

Två nygamla landslagsanfallare är tillbaka. Däremot fick inte Villa-Lidköpings skyttekung David Karlsson plats i VM-truppen.

ANNONS
|

När Sverige rustar för hemma-VM i slutet på månaden är det med en vass trupp utan egentiga överraskningar sett till den 25-mannatrupp som togs ut redan i december.

Mest anmärkningsvärt är att spelare som hade gjort sitt i landslaget nu är tillbaka.

Daniel Andersson och Patrik Nilsson – som inte varit med sedan VM i Chabarovsk för två år sedan – gör comeback.

- Daniel hörde av sig själv och sa att han var sugen på VM om jag tyckte han var bra nog, berättar Olsson.

ANNONS

Bra mix

TT: Är det så det funkar, alltså?

- Ja. Jag har haft dialog med många spelare, även de som sagt nej till landslaget förr. Även Johan Esplund var intresserad av att vara med, men han ska bli pappa. Jag tjatar inte på någon spelare, men Daniel var uttryckligen väldigt sugen på VM igen och har dessutom visat riktigt bra form från World Cup och framåt. David Karlsson är en otrolig bandyspelare, men vi ville ha en bra mix på våra anfallare i truppen och det har vi nu.

Förutom Andersson och Nilsson är det Sandvikenstjärnorna Erik Pettersson och Christoffer Edlund som spelar anfallare i truppen.

För de båda blir det bokstavligen på hemmaplan.

- Det ska bli fantastiskt kul att spela VM på hemmaplan, och dessutom där jag spenderar en stor del av min vardag. Jag vet ju hur allt ser ut, hur isen är, hur omklädningsrummen ser ut, och jag vet förhoppningsvis var målen står, säger Edlund.

ANNONS

Ryssland är favorit

Ryssland har vunnit de fyra senaste VM-turneringarna, Sveriges tog slut redan efter den snöpliga semifinalförlusten mot Finland i fjol.

Svenne Olsson igen:

- Vi var väldigt bra i fjol, men snubblade när vi inte skulle snubbla. Nu ska vi inte prata om final, vi ska fokusera på här och nu. mentalt är det upp till spelarna att klara av det, och det är vi förberedda på nu.

VM inleds i Sandviken den 29 januari.

Fakta: VM-programmet

Söndag 29/1: Sverige–Finland (15.00)

Tisdag 31/1: Sverige–Kazakstan (19.00)

Onsdag: 1/2: Sverige–Ryssland (19.00)

Torsdag 2/2: Kvartsfinaler (10.00, 13.00, 16.00, 19.00)

Lördag 4/2: Semifinaler (16.00, 19.00)

Söndag 5/2: Bronsmatch och final (12.00, 16.00)

Samtliga matcher spelas i Sandviken.

Fakta: VM-truppen

Målvakter: Andreas Bergwall, 42 år, Västerås, Joel Othén, 31 år, Sandviken.

Backar/halvor: Andreas Westh, 39 år, Bollnäs, Per Hellmyrs, 33 år, do, Martin Johansson, 29 år, Villa Lidköping, Linus Pettersson, 29 år, Sandviken, Hans Andersson, 34 år, Edsbyn, Erik Säfström, 28 år, Neftyanik, David Pizzoni Elfving, 31 år, Hammarby.

Mittfältare: Daniel Berlin, 29 år, Bollnäs, Jesper Eriksson, 33 år, Villa Lidköping, Daniel Mossberg, 35 år, Sandviken, Johan Löfstedt, 30 år, Vetlanda, Adam Gilljam, 26 år, Hammarby.

Anfallare: Erik Pettersson, 21 år, Sandviken, Christoffer Edlund, 29 år, do, Daniel Andersson, 33 år, do, Patrik Nilsson, 34 år, Bollnäs.

Reserver: Patrik Hedberg (mv), Hammarby, Joakim Svensk, Edsbyn. Mikael Olsson, Västerås, Simon Jansson, Västerås, David Karlsson, Villa Lidköping, Joakim Andersson, Vetlanda, Christoffer Fagerström, Netyanik.

ANNONS