Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Team Sky, med årets Tour de France-vinnare Geraint Thomas i gul tröja, firar segern. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sky lägger ner cykelsatsningen

De senaste årens mest framgångsrika cykellag, Team Sky, är i farozonen. Huvudsponsorn Sky Sports har meddelat att de tänker lägga sina pengar på andra projekt från och med år 2020.

– Efter mer än ett decennium i sporten kan jag inte vara mer stolt över vad vi åstadkommit, säger Sky-chefen Jeremy Darroch till egna tv-kanalen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Men efter 2019 är det rätt läge för oss att gå vidare och rikta blickarna på andra saker.

Team Sky startades 2010 med den uttryckliga målsättningen att en brittisk cyklist skulle vinna Tour de France inom fem år. Satsningen gav frukt direkt när Bradley Wiggins vann tävlingen 2012. Sedan dess har Team Sky genom Chris Froome och Geraint Thomas vunnit Tour de France alla år utom 2014 samt Spanien runt 2017 och Giro d'Italia 2018.

– Vi är stolta över den roll vi spelat i Storbritanniens förvandling till en cykelnation under det senaste årtiondet, säger cykellagets chef Dave Brailsford till Sky Sports.

Laget har även väckt kontroverser, inte minst genom att med sin stora budget och emellanåt kaxiga attityd. Flera av lagets åkare har anklagats för dopning och storstjärnan Chris Froome hotades att inte få starta i årets Tour de France efter att 2018 ha utretts för dopning.

Även sponsorn 21st Century Fox kommer att sluta sponsra Team Sky efter nästa säsong. Om en ny sponsor, som är villig att lägga ut tillräckligt mycket pengar, dyker upp kommer cykellaget fortsätta tävla under ett annat namn.