Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Skulle det här någonsin hända en man?"

Hope Solo straffas med sex månaders avstängning från amerikanska landslaget. Det har fått spelarfacket att reagera och överklaga beslutet. – Skulle den här aktionen någonsin tagits mot en manlig fotbollsspelare?, säger spelarorganisationens chef Rich Nichols.

USA förlorade OS-kvartsfinalen mot Sverige efter en dramatisk straffsparksläggning. Efteråt var det amerikanska landslagets målvaktsstjärna Hope Solo besviken och valde då att såga det svenska landslagets taktik ordentligt. "De spelade som ett gäng fegisar", sa hon bland annat. 

När OS-turneringen nu är avslutad väljer USA:s fotbollsförbund att straffa Solo för uttalandet med en sex månader lång avstängning från landslaget. 

"Hope Solos kommentarer efter matchen mot Sverige i OS var oacceptabla och möter inte de krav på sportsligt uppträdande som vi har på våra spelare", skriver Sunil Gulati, USA:s fotbollsförbunds ordförande, i ett pressmeddelande.

Men nu får målvakten stöd. Den amerikanska spelarorganisationen tar Solos parti och ställer sig starkt kritiska till avstängningen. De menar att straffet är helt orimligt och har valt att överklaga fotbollsförbundets beslut. I ett uttalande skriver spelarorganisationens bas, Rich Nichols, att avstängningen är oproportionerlig och kränkande.

Och det faktum att den amerikanska skandalsimmaren Ryan Lochte, som fejkade ett rån under OS-turneringen i Rio, slipper avstängning har väckt kraftfulla reaktioner. 

– Vi ställer oss frågande till om den här aktionen någonsin skulle ha tagits mot en manlig fotbollsspelare eller tränare som, i stridens hetta efter en frustrerande förlust, ifrågasätter motståndarnas taktik, säger Rich Nichols.