Unga medaljörer. Göteborgsduon Claire Hedenskog och Elin Harnebrandt överraskade i sim-SM i Halmstad och knep ett silver respektive ett guld.
Unga medaljörer. Göteborgsduon Claire Hedenskog och Elin Harnebrandt överraskade i sim-SM i Halmstad och knep ett silver respektive ett guld.

Skrällduon dagen efter

ANNONS

Göteborg Sim gjorde en lyckad första mästerskapsdag i onsdags på sim-SM i Halmstad. Först tog Claire Hedenskog silvret i 50 m frisim, efter Therese Alshammar, och sedan överraskade Elin Harnebrandt med att knipa guldet på 50 m rygg. På morgonen simmade hon JSM, som ingick i försöken, och där slutade hon sexa.

Siktet inställt på finalen

- Jag såg det inte som JSM-final utan kollade hellre framåt mot SM-finalen. Jag vet att jag är morgontrött, skrattar Elin Harnebrandt.

Claire Hedenskog förklarar sin medalj med träning och sponsorer och hon är inte speciellt förvånad över Göteborgs fina insats efter den första dagens tävlingar.

ANNONS

- Jag har tränat bra i vår. Sponsorer har hjälpt mig så att jag har kunnat arbeta med bitar som jag inte har tränat innan, med mental träning och styrka, säger hon.

Eget upplägg

- Jag har kunnat göra mitt eget upplägg med träningsläger i Australien och höghöjdsträning i Sierra Nevada. Det tror jag har gett resultat nu.

Claire Hedenskog har varit i Arizona, USA, och studerat och simmat de

senaste fyra och ett halvt åren. När Elin

Harnebrandt är färdig med gymnasiet om ett år tänker hon göra samma sak och satsa på simningen där.

Men ingen av dem är sugna på att lämna Göteborg för att få bättre möjligheter och mer resurser någon annanstans i Sverige.

- Om man jämför med till exempel Stockholm och vad de har på deras bad, så har de tillgång till mycket mer grejer. Men det är inte så att folk inte bryr sig här. Tränarna är lika bra, säger Elin Harnebrandt.

- Men vissa klubbar har sina egna hallar som de bestämmer över själva. Om vi vill träna extra kan det bli problem med simhallen.

Hon tycker att det har blivit bättre och bättre med åren att simma i Västsverige och berättar om satsningar som har gjorts, som Team West där man satsar på de bästa simmarna i regionen.

ANNONS

Mer resurser i Stockholm

Claire Hedenskog tycker också att Stockholmsklubbarna har mer resurser, men hon tog tag i sin satsning själv och har inga planer på att flytta på sig. Hon trivs med sin tränare och jobbar vid sidan om simningen på klubbens kansli.

Nu ser hon bland annat fram emot 50 m fjäril på SM, då hon hoppas kunna slå distriktsrekordet, och för Elin Harnebrandt är det final i 100 m rygg.

- Det går nog bra, tror hon själv. Det går bra för Göteborg nu. Alla är så glada och jag känner mig i form. Jag är lite förkyld, men det kan man inte skylla på.

ANNONS