Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Skrällen i stafettlaget: Talangen får chansen

Den svenske förbundskaptenen Rikard Grip ger Ebba Andersson, 19 chansen i torsdagens stafett. – Första reaktionen var ”nämen skojar han med mig” säger talangen.

Det svenska laget som åker stafetten är: Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Stina Nilsson.

– Vi har haft en grundtanke under lång tid hur det skulle kunna se ut och sedan har det utkristalliserat sig undermästerskapet. Många bitar föll på plats i går, och vi känner oss väldigt trygga med det här laget, säger förbundskapten Rikard Grip.

"En härlig mix"

– Det är en härlig mix med fantastisk erfarenhet på de två första sträckorna med Anna och Charlotte. Det känns oerhört bra.

Uttagningen innebär att både Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk petas från chansen att ta medalj för Sverige i stafetten.

– Det är tuff konkurrens. Vi är kanske inte vana vid att ha individer som presterar och som är i form, men som ändå inte får plats i laget. De blev oerhört besvikna, vilket jag tycker är naturligt, för det här är deras arena och det är detta de tränar för 365 dagar om året. Så det är alltid tufft att ta ut ett lag, säger Grip.

Andersson stora skrällen

Ebba Andersson är den stora skrällen i laget. 19-åringen har inte ens åkt i världscupen i år.

– Vi tror väldigt mycket på Ebba i fristilsdelen och den här banan passar henne väldigt bra. Då fanns det inte plats för fler än fyra i laget helt enkelt.

Och Ebba Andersson såg minst sagt nöjd ut under onsdagens pressträff.

– Det känns jätteroligt och väldigt inspirerande. Det var jättekul att se tjejerna åka så bra i går, det gav mig väldigt mycket energi. Det är en tuff men väldigt rolig bana som jag tror passar mig bra.

– Jag fick beskedet sent igår kväll. Och första reaktionen var ”nämen skojar han med mig”. Men jag blev väldigt glad!

VM började för hennes del med ett fall i skiathlon. Ingen särskilt lyckad VM-debut.

– Jag blev väldigt besviken efter loppet, att det blev som det blev. Men sedan har jag fått acceptera det och försökt knyta näven inför fortsättningen, säger Andersson.

Att som 19-åring ta en sträcka i en VM-stafett skulle göra de flesta darriga av nervositet. Men Ebba Andersson säger sig inte lida av svaga nerver.

– Jag brukar var ganska lugn i tävlingssituationer och hantera nervositet bra. Jag har nog varit sådan sedan jag var yngre. Så jag hoppas det är likadant imorgon. 

Norge blir storfavorit i stafetten och väntar in i det sista med att ta ut laget.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.