Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hammarbys Robert Rimgård omringad av Tellusspelare i 2–2-matchen.

Skrällde i första derbyt på 50 år

50 år. Gnugga ögonen lite extra och ta in tidsspannet. I det första Stockholmsderbyt sedan 1966 stod Tellus för en rejäl skräll.

I de nyrenoverade bostadsrätterna som omringar Zinkensdamms IP var det säkert svårt att märka av att det skrevs historia bara meter bort. Nere på isen var det desto tydligare.

Inte sedan 1966 hade det spelats Stockholmsderby i bandyns elitserie, och den här gången låg allt fokus på Hammarby. Motståndarlaget hette varken Djurgården eller AIK, utan lilla Tellus från söderförorten Midsommarkransen. Ett lag med så begränsade resurser att de får paniklåna spelare från tredjedivisionen och som flyttades upp tack vare en annan klubbs obefintliga elitlicens.

"Hammarby var skakade"

Matchen präglades av nykomlingens kompakta försvarsspel. Med disciplinerat slit kunde de andas ut eventuell nervositet efter ett tidigt ledningsmål från det tidigare nämnda paniklånet, 30-åringen Jonas Granberg, och när halvleken summerades stod det 2–2. Siffror som förväntades bli klart större när en övertänd Martin Deacon drog på sig ett matchstraff och Tellus fick spela 35 minuter (!) med en man mindre. Men Hammarby krampade, skapade i princip ingenting och i stället var det Tellus som flera gånger om var nära att vinna matchen – som slutade 2–2.

- Otroligt rolig match. Vi är jävligt starka defensivt, säger Tellus målskytt William Hallberg till TT, och får medhåll från en storspelande Martin Krigh.

- Vi är riktigt nöjda med matchen. Hammarby var skakade.

"Bajens" lagkapten Carl-Johan Rutqvist var frustrerad efter matchen.

- Någonting låser sig. De kämpar otroligt hårt och det var svårt att komma till lägen. De kan slå underifrån utan press medan vi kanske känner av pressen. Visst vill man bjuda på lite show och mål när det är derby, men vi kommer inte upp i den nivån, säger han.

Villa slog publikrekord

Det var inte bara på Södermalm som det skrevs historia – eller skrällde. Villa Lidköping slog publikrekord för nya arenan (byggd 2009) när laget besegrade rivalen Vänersborg med 7–4. I Västerås stack dessutom lillebror Tillberga upp mot, just det, Västerås med sensationella 3–2.

Vetlanda slog Sirius med 7–4 medan Edsbyn fick se sig besegrat av Bollnäs, 3–7.