Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Skoglund (bilden) möter Callum Smith på lördag. Arkivbild.

Skoglunds långa väg mot toppen

Han gick sin första proffsmatch för sju år sedan. Först nu har Erik Skoglund chans på en riktigt stor titel i World Boxing Super Series där favoriten Callum Smith väntar i kvartsfinal.

Nyköpingsboxaren Erik Skoglund utstrålar självförtroende i IF Linnéas träningslokal på Södermalm i Stockholm.

Väggarna i lokalen med boxningsring och säckar är täckta av flera legendarers målade ansikten, bland annat Ingemar Johansson, Rocky Marciano och Evander Holyfield.

26-årige Skoglund har en lång bit kvar dit.

Men på lördag tar han sina första kliv och slår sina första slag mot den absoluta världstoppen i kvartsfinalen av den penningstinna turneringen World Boxing Super Series.

"Kunde inte ett ord tyska"

- Det har varit en lång resa. Jag blev proffs väldigt tidigt, åkte ner till Tyskland som 18-åring och kunde inte ett ord tyska. Det har varit tufft bitvis. Jag är väldigt glad att jag haft min sambo (dietisten Angelica Sjöstedt) med mig från början som har stöttat mig varje dag. Nu är det dags för min första riktigt stora match. Jag är i mitt livs form, men det måste jag vara också, säger Erik Skoglund.

Han var varit proffs i nästan sju år, men aldrig gått en större match än nu.

Då väntar en av de svårast möjliga motståndarna: 27-årige britten Callum Smith, som är rankad femma i världen i supermellanvikt (max 76,2 kilo).

Skoglund, som så sent som i juni valde att byta från lätt tungvikt till supermellanvikt, är rankad elva.

"Utnyttjar inte räckvidden"

- Jag har levt som i ett träningsläger väldigt länge. Det är drygt tre kilo som ska bort från den vanliga viktklassgränsen. Det är absolut en utmaning, säger Erik Skoglund som i mitten av augusti vägde 80 kilo, fyra över gränsen.

Både Skoglund och Smith är obesegrade som proffs inför fajten i Echo Arena i Liverpool, Smiths hemstad.

Svensken, som har vunnit 26 matcher varav tolv på knockout i lätt tungvikt, är medveten om att det blir svårt.

Men han vet vad han ska utnyttja.

- Jag tycker inte riktigt att han utnyttjar sin räckvidd, säger den 186 centimeter långe Skoglund om sin 191 centimeter långe motståndare.

Ny kost mot knockout-kung

Smith – som totalt har vunnit 22 proffsmatcher varav 17 på knock – har gått supermellanviktsmatcher under ett par års tid och är andraseedad i turneringen som innehåller ytterligare sex boxare.

För Skoglund blir mötet på Smiths bakgata en tuff uppgift. Han ser sig själv som utmanare i sin första proffsmatch någonsin i viktklassen.

- Det är en ganska stor förändring i kosten, mindre kolhydrater och mer fibrer. Vi försöker att disponera kolhydratsintaget till de dagar jag har tuffare träningspass som sparring. Sedan får jag vara hungrig och tjura mig igenom de andra passen.

"Är bra betalt"

Den nya boxningsturneringen World Boxing Super Series har en prispott på motsvarande drygt 400 miljoner kronor.

Vinnaren i varje viktklass, supermellanvikt och cruiservikt, tilldelas Muhammad Ali Trophy och motsvarande 80 miljoner kronor, enligt Expressen och SVT.

För kvartsfinalsegraren mellan Skoglund och Smith väntar semifinal mot Jürgen Brähmer, Tyskland, eller Rob Brant, USA, i januari.

- Jag försöker att inte fokusera så mycket på summorna i första steget. Det är klart att det är en enorm prispeng om man tar hem hela turneringen. Då skulle man väl inte behöva dra i en skruv till om man inte vill, säger Skoglund utan att vilja nämna några summor.