Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Skoglund, vänster, njuter av att vara underdog i fajten mot britten Callum Smith i Liverpool.

Skoglund trivs som tydlig underdog

Förhandstipsen utmålar Callum Smith som jättefavorit i matchen mot Erik Skoglund. Men den svenske boxaren bara njuter av rollen som underdog.

Efter 26 raka segrar står Erik Skoglund på lördag kväll inför proffskarriärens hittills svåraste uppgift. I kvartsfinalen mot Callum Smith i penningstinna World Boxning Super Series är det få som tror på 26-åringen från Nyköping.

Skoglund, som går att spela som vinnare till runt 10 gånger pengarna, tycker visserligen att oddsen är en aning missvisande. Men han gillar läget.

- Som amatör var jag alltid bättre när jag var nederlagstippad. Jag har alltid haft så stora och höga krav på mig själv och jag blir så fruktansvärt besviken om jag underpresterar, även om jag vinner. Så det känns inte som att jag behöver några extra stenar i min ryggsäck, jag klarar mig med dem jag redan har, säger Skoglund när TT når honom på telefon inför helgens fajt.

"Pressen på honom"

Att ha boxats på hemmaplan har varit en enorm känsla, säger han. Men favoritskapet kombinerat med publikens förväntningar har ibland också varit ett tungt ok att bära.

- Hemma har det ibland funnits nästan orealistiskt optimistiska förväntningar, att "det här löser Skoglund även om han ställs mot tio pers i ringen". Nu hamnar den pressen på honom i stället, säger svensken inför mötet i Smiths hemstad Liverpool.

TT: Har du någonsin varit så här nederlagstippad?

- Ja, jag kommer ihåg en gång när jag var en underdog utöver det vanliga. Som 18-årig amatör åkte jag till Skottland för att få möta deras OS-hopp Stephen Simmons i tungvikt i en julgala på en pub. Det var mest för skojs skull, för att testa mina vingar. Jag var långsmal och långhårig och vägde inte mycket och de måste ha tänkt att "nu skojar de, den här killen kommer inte ens klara sig i samma rum som Simmons". Men den matchen gick jag segrande ur. Jag hoppas på en liknande story nu, även om det är en tuff uppgift som ska lösas först.

Ska fira med julbord

Erik Skoglund har i år bytt från lätt tungvikt till supermellanvikt. En tuff diet under hela året har tagit honom ner under de 76,2 kilo som är tillåtna när det är dags för match. Under tiden har Skoglund "roat sig" med att skriva diverse listor om mat. Och han har en lite udda plan för ett eventuellt segerfirande:

- Jag drömmer om det mesta i matväg, men det som stod överst på den senaste listan var julbord. Om jag vinner här är det semifinal i början av nästa år och strikt diet i både november och december, så då får jag försöka trycka ett eller två julbord i september. Hoppas att det smakar lika gott som jag har fantiserat om.