Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Skoglund. Arkivbild.

Skoglund får chans på titel och miljoner

Boxaren Erik Skoglund, 26, bytte viktklass för att få gå en titelmatch. Den chansen får han nu i den nya tävlingen World Boxing Super Series – med en prispott på nästa en halv miljard kronor.

Svenske boxaren Erik Skoglund kommer att vara med i World Boxing Super Series. Det är en ny utslagningstävling där 16 boxare – 8 i supermellanvikt, 8 i cruiservikt – kommer att tävla mot varandra från kvartsfinal till final för ett pris som kallas "Muhammad Ali Trophy". Intressant nog står även alla världsmästarbälten som de tävlande kommer med på spel.

Prissumman för båda viktklasserna är beräknad till 50 miljoner dollar, motsvarande 462 miljoner kronor. Det är ännu oklart hur mycket som går till respektive fajter.

"Galet mycket pengar"

- Om man vinner så handlar det om så galet mycket pengar att jag knappt vågar tänka på det. Det klart att pengarna ska fördelas på vare match och boxare, så vinnaren kan inte ta hem hela högen. Men det blir en rejäl hacka om man står som slutsegrare, säger Skoglund till Viasat.

Det innebär att Erik Skoglund, som bytte från lätt tungvikt till supermellanvikt för att till slut få gå en stormatch, har chansen att ta hem bland annat George Groves WBA Super-titel.

- Det senaste halvåret har jag försökt landa en stormatch. Det som tar döden på boxningssporten är alla förhandlingar och allt bakom kulisserna. Nu kommer man att kunna förutse vilka matcher som kommer att gå. Det går att spekulera i sin egen framtid, säger Skoglund.

Final i maj

De boxare som blir toppseedade kommer själva att få välja sina motståndare 8 juli, inför de första matcherna som ska gå av stapeln i höst. Finalen hålls i maj nästa år, där vinnaren alltså är tänkt att gå hem med samtliga bälten som har varit i ringen fram till dess. Förutom Skoglund och Groves är även Jamie Cox, även han obesegrad, presenterad i supermellanviktsklassen.

- Nu kan man inte ducka att möta sin motståndare, säger Skoglund.

TT: Hur passar supermellanvikt dig?

- Jag har sparrat mot många av de bästa i världen i supermellanvikt. De är lite snabbare och rörligare än lätt tungvikt och det kommer passa mig bra.