Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag svävade mellan liv och död" berättar Erik Skoglund. Arkivbild.

Skoglund: "Det var obehagligt nära"

Läkarna avråder Erik Skoglund från att någonsin boxas igen. Själv är han glad att han alls lever.

Fyra månader har gått sedan proffsboxaren Erik Skoglund drabbades av en hjärnblödning i samband med ett sparringpass. Han hölls nedsövd i tolv dagar och kunde lämna sjukhuset först efter nästan tre veckor.

Nu berättar han om det som hände den 8 december i fjol, hur han sparrades med en kompis över sex ronder och att någonting kändes fel efteråt. Hans flickvän Angelica förstod direkt att det var något allvarligt.

- Hon har berättat att man såg vartenda blodkärl i ögonen, de vidgades och jag såg panikslagen ut. Jag blev väldigt hetsig, tydligen, och ville ha av mig handskarna så fort som möjligt. Och sedan föll jag ihop och låg och skrek ett kort tag, innan jag fick ögonvitor i hela ögonen och bara låg och skakade. Och sedan slocknade jag, säger Erik Skoglund i en intervju i TV3.

En timme

Skoglund fördes till lasarettet i Nyköping där en allvarlig hjärnblödning konstaterades. Vanligtvis skulle han ha körts med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men det fanns ingen tid. Stockholm fick duga, och det beslutet kan ha räddat hans liv.

- Vad jag har fått höra: en timme, säger Skoglund om hur nära han var att inte klara sig.

- Det var nära, det är väl inte så mycket mer man kan säga. Det var obehagligt nära.

Att han någonsin skulle komma tillbaka till boxningen är mycket tveksamt. Chefsläkaren Görel Wachtmeister intervjuas också i TV3:s program om Erik Skoglund:

- Jag som läkare, som har följt hans förlopp, kan ju inte annat än att absolut starkt avråda från att ägna sig åt någon sport eller något yrke som innebär risk för slag mot huvudet. Det är min absoluta övertygelse, säger Görel Wachtmeister.

Bara ett fokus

Erik Skoglund säger att han känner en stor saknad efter boxningen. Men förstår att den där VM-titeln, som han har jagat nästan hela livet, kanske aldrig blir verklighet.

- Jag vet inte vad jag ska säga. Det var nära att det gick hela vägen i alla fall. Och ingen kan säga att jag inte försökte. Sedan får väl tiden utvisa om det är färdigförsökt eller om det finns någonting man kan fortsätta kämpa för.

- Det är klart att det är svårt att boxas vidare, de medicinskt kunniga som man pratar med säger att man ska låta bli. Samtidigt säger de att de inte rekommenderar det för en frisk person heller, säger Erik Skoglund.

I nuläget har han bara ett fokus: att bli så återställd som han kan bli. När han ska prata om drömmar, svarar han:

- Först och främst önskar jag att det här är en dröm, att jag vaknar upp i min säng och bara har fått en ordentlig tankeställare. Det vore ganska skönt.

- Mitt fulla fokus ligger på att bli hundra procent återställd, så återställd som man kan bli. Det är bara där mitt fokus kan ligga just nu, jag har bara kraft och energi att fokusera på en sak i taget.