Mia Persson i nykomlingen Limhamn Bunkeflo och Lina Nilsson i Rosengård ser fram mot damallsvenska derbyn i Malmö i år.
Mia Persson i nykomlingen Limhamn Bunkeflo och Lina Nilsson i Rosengård ser fram mot damallsvenska derbyn i Malmö i år.

Skilda världar i allsvenska Malmö

ANNONS
|

Det skiljer blott 4,4 kilometer – fågelvägen – mellan Malmö IP och Limhamns IP. Säsongen 2017 kommer det att spelas damallsvensk fotboll på båda arenorna. Där slutar dock likheterna mellan Rosengård och Limhamn Bunkeflo.

- De ekonomiska förutsättningarna är väl inte lika bra som för Rosengård eller som för de flesta klubbarna i den här serien. Spelmässigt kommer det att vara en väldigt stor skillnad på bolltempo jämfört med elitettan, säger Mia Persson, lagkapten i nykomlingen Limhamn Bunkeflo.

ANNONS

Jagar ett elfte SM-guld

För Champions League-klubben Rosengård är allt annorlunda. Klubben är storfavorit till att ta sitt sjätte SM-guld på 2010-talet och föreningens elfte totalt.

- Spelar man i Rosengård ska man vinna – det är förutsättningarna varje år. Så det är inget nytt, säger högerbacken Lina Nilsson, med fem SM-guld i bagaget, om favoritskapet.

För Mia Perssons Limhamn Bunkeflo, som vann elitettan före Hammarby, är naturligtvis målet att spela allsvenskt även säsongen 2018. Ett ungt lag som inte har någon respekt för sina motståndare talar för nykomlingen, enligt Persson.

- När man är ung och får komma upp i allsvenskan har man inte så många tankar på att alla motståndare har stor allsvensk rutin. Man kör bara på och försöker utvecklas. Den hungern kommer nog ta oss väldigt långt, säger Mia Persson.

För Rosengård blev fjolåret en besvikelse. Klubben slutade tvåa i allsvenskan – tio poäng efter mästarlaget Linköping.

ANNONS

- Vi är väldigt revanschsugna från förra året. Det var tufft för oss, men i år vill vi ta tillbaka bucklan, säger Lina Nilsson.

Derby på Swedbank Stadion

En dryg vecka innan premiären stod det dock klart att Rosengård tappar den brasilianska landslagsstjärnan Marta till amerikanska Orlando Pride.

- Det är en av världens bästa spelare, men samtidigt är det elva stycken i ett lag på banan och 25 i truppen. Det är klart att det blir en förlust, men jag tror att vi har spelare som kan göra det minst lika bra, säger Nilsson.

Å andra sidan har klubben värvat tillbaka den tyska anfallsstjärnan Anja Mittag.

- Det är en världsklasspelare som alltid presterar bra. Det är kul att hon valde oss, säger Nilsson.

ANNONS

Höstderbyt mellan klubbarna kommer att avgöras på Malmö FF:s Swedbank Stadion med det uttalade målet att sätta damallsvenskt publikrekord (9413 åskådare på Linköping–Umeå 2008).

- Jag hoppas att runt 10000–15000 kommer och tittar så att det blir en fin inramning och stämning, säger Lina Nilsson.

- Jag hade aldrig kunnat drömma om att spela på Swedbank och jag kommer kanske aldrig att kunna göra det igen, säger Mia Persson och skrattar.

TT

Fakta: Malmöklubbarna i damallsvenskan

FC Rosengård

Bildad: 1970.

Hemmaarena: Malmö IP.

Säsonger i högsta serien: Gör sin 36:e.

Främsta meriter: Tio SM-guld (2015, 2014, 2013, 2011, 2010, 1994, 1993, 1991, 1990, 1986), två Svenska cupen-titlar (1990, 1997).

Historia: Bildad som Malmö FF – damsektionen startade 1970. 2007 lämnade damsektionen MFF och bytte namn till LDB Malmö. Säsongen 2014 tog föreningen namnet Rosengård.

IF Limhamn Bunkeflo

Bildad: 2008.

Hemmaarena: Limhamns IP.

Säsonger i högsta serien: Gör sin första.

Främsta meriter: Serieseger i elitettan (2016).

Historia: Är en sammanslagning av föreningarna Limhamns IF (bildad 1905) och Bunkeflo IF (1945). Kallas även för LB07. Första säsongen 2008 spelade damlaget i division 3. Herrlaget spelade då i superettan, men återfinns numera i division 4.

ANNONS