Österrikisk polis på plats under skid-VM i Seefeld. Arkivbild.
Österrikisk polis på plats under skid-VM i Seefeld. Arkivbild.

Skidtränare gripen efter dopningsskandalen

Den estländska skidtränaren Mati Alaver har pekats ut som en av nyckelfigurerna i det dopningsnätverk som avslöjades under skid-VM i Seefeld. Nu har han gripits, bekräftar den estländska åklagarmyndigheten för tv-bolaget ERR.

ANNONS
|

Skandalen briserade mitt under skid-VM i österrikiska Seefeld. Nio personer greps, varav fem aktiva åkare. Sedan dess har härvan växt och flera åkare har gått ut och erkänt bloddopning. Bland dessa finns estländarna Karel Tammjärv och Algo Kärp, som båda har ingått i skidstallet Team Haanja, som har tränat vid sidan av det övriga estniska landslaget.

En av lagets tränare är Mati Alaver och både Kärp och Tammjärv pekar ut Alaver som en nyckelfigur i dopningsnätverket.

På måndagen greps Alaver, skriver tv-bolaget ERR, och inom 48 timmar ska åklagarmyndigheten ta beslut om han ska släppas fri eller inte.

ANNONS

Kärp och Tammjärv säger att det var Alaver som förmedlade kontakten med den tyska läkare som dopningsnätverket tros ha kretsat kring, och som under flera år ska ha tagit emot idrottare från olika sporter vid sin klinik.

Mati Alaver har också länge haft ett nära samarbete med Andreas Veerpalus pappa Andrus. Veerpalu den äldre har bland annat varit tränare för den kazakiska åkaren Aleksej Poltoranin, som också greps i Seefeld.

Alaver har erkänt att han förmedlade kontakten mellan Tammjärv och Mark Schmidt, men har förnekat att han har uppmuntrat till dopning.

Efter att skandalen briserade har Alaver blivit av med sitt jobb inom det estländska skidförbundet. Dessutom har Estlands president Kersti Kaljulaid återkallat två ordnar som Alaver har tilldelats.

TT

Fakta: Dopningsskandalen i Österrike

+ Onsdagen den 27 februari, mitt under skid-VM i Seefeld, kom beskedet att österrikisk polis gripit totalt nio personer, fem av dem aktiva åkare misstänkta för bloddopning. Polisen misstänker att ett dopningsnätverk som kretsar kring en 40-årig idrottsläkare från Tyskland har varit aktivt i minst fem år. Insatsen är en del av operation "Aderlass", som har pågått i flera månader.

+ Dagen efter försattes tre av åkarna på fri fot efter att ha erkänt: österrikarna Dominik Baldauf, Max Hauke (som ertappades med en spruta i armen) och kazaken Aleksej Poltoranin. Poltoranin har sedan dess tagit tillbaka sitt erkännande. De två andra åkarna som greps var estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu. Fis, Internationella skidförbundet, har stängt av samtliga.

+ Samma dag kom beskedet att Markus Gandler, sportchef för det österrikiska skidlandslaget, tvingas lämna sitt jobb efter säsongen.

+ Därefter har ytterligare en österrikisk längdskidåkare, misstänkt för att vara en nyckelperson i härvan, gripits. Ytterligare en estländsk åkare, Algo Kärp, har också erkänt dopning. Internationella cykelförbundet UCI har också stängt av två österrikiska cyklister, Georg Preidler och Stefan Denifl, som erkänt bloddopning.

ANNONS