Skidtalangen om ångestattackerna: "Fick jättemånga panikattacker"

Anna Dyvik är en av Sveriges mest spännande längdåkningstalanger. Men utanför skidspåret drabbas hon av panikångest och psykisk ohälsa. I ett öppet inlägg på sin blogg berättar 22-åringen om sin situation. – Det har varit värst på nätterna. Då kan jag skrika, springa i väg och såna saker, säger hon till Expressen.

ANNONS
|

Psykiskt ohälsa är ett av Sveriges största sjukdomsproblem. Trots det ärtabut kring det fortfarande starkt. Nu berättar längskidåkarenAnna Dyvik om hennes ångestattacker för att hjälpa andra.

– När jag får panikattacker känner jag mig superensam, och har känt mig så ensam de senaste dagarna. Jag har tänkt ”vad är det för fel på mig, varför mår andra så bra när jag mår så himla dåligt”. Sen hoppas jag också att det kan hjälpa andra, säger hon till Expressen.

"Skäms väldigt mycket"

I inlägget, som publicerades på söndagen, beskriver Dyvik sin psykiska ohälsa.

'"Jag skäms väldigt mycket för det eftersom det låter som att jag är sjuk i huvudet och undertrycker något hemskt barndomstrauma. Men det är inget hemskt som har hänt mig. Jag lever nästan ett för priviligerat liv. Det är bara stress och ångest. Jag är en ganska glad person och kanske förtrycker jag jobbiga saker, jag vet inte, men mitt liv känns oftast jäkligt kul och det är inte mkt jag skulle vilja ändra. Men det är inte första gången jag kraschar såhär. Jag har kraschat förut. Jag hatar när det händer men samtidigt är det som att när det händer kan jag äntligen andas ut. ", skriver hon.

ANNONS

Ångest på nätterna

För Dyviks del har det varit som jobbigast på nätterna. Precis efter att hon somnat kommer mardrömmar som får henne att drabbas av panik. Även om ångesten är jobbig och förstör sömnen menar hon att det inte försämrat hennes prestationer.

– Jag har kunnat träna, och jag tycker jag har fått ut det mesta av den träning jag gör. Det värsta är väl att jag blir orolig och funderar på vad som är fel med mig. Det är det som stör mest, säger hon.

ANNONS