Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Skidprofilen slutar - 31 år gammal

Jens Byggmark lägger skidorna på hyllan. 31-åringen, som spåddes en lysande framtid, har bestämt sig för att inte fortsätta tävla på elitnivå.

Jens Byggmark vann två världscuptitlar som 21-åring 2007. Då trodde hela Sverige att en ny svensk skidstjärna var tänd. Men efter två andraplaceringar under världscupen ett år senare har det inte blivit så många fler framgångar för Tärnaby-sonen. 

2011 kom dock ett överraskande VM-silver i slalom och när OS 2014 vankades hoppades många på Byggmark som en medaljkandidat. En korsbandsskada som kom i september året innan mästerskapet grusade dock förhoppningarna om en ny framgång. 

I januari meddelade han, återigen på grund av skada, att säsongen var över. Nu står det klart att det alltså blev tack och adjö för gott för 31-åringen med de blonda lockarna.  

"Otroligt stolt"

I januari stod det klart att han skulle missa VM efter en sträckning, och la efter det ner säsongen. Då sa 31-åringen att han blickade mot nästa säsong, och OS 2018. Men nu står det klart att Byggmark slutar.

"Anledningen till att jag bestämt mig för att avsluta min alpinkarriär är för att jag känner att mitt knä inte håller för att prestera på den extremt höga nivå det är i världstoppen", skriver han i ett pressmeddelande på skidförbundets hemsida som fortsätter med att han berättar om sitt beslut:

"Jag känner mig otroligt stolt över min karriär. Första världscuptävlingen är 12 år sedan och 10 år på högsta nivå i denna underbara idrott. Tyvärr har allting ett slut. Det har både varit ett svårt och ett lätt beslut men oavsett så känns det rätt."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.