Skellefteås Linus Karlsson avgjorde på straff mot Malmö. Arkivbild.
Skellefteås Linus Karlsson avgjorde på straff mot Malmö. Arkivbild. Bild: Ulf Palm/TT

Skellefteå vann mot Malmö efter straffar

Efter fem raka förluster såg Malmö ut att äntligen ta en seger. Men tvåmålsledningen mot Skellefteå långt in i den tredje perioden räckte bara till en poäng. Västerbottningarna kom tillbaka och kunde vinna en dramatisk match med 4-3 efter straffläggning.

– En tung förlust. Vi gör en bra match men det handlar om att vinna hockeymatcher. Det smakade i alla fall gott med en poäng, det var ett tag sedan sist, säger Malmötränaren Joakim Fagervall.

November var en kolsvart månad för Malmö och december började lika mörkt. Efter fem raka förluster och massiv kritik från olika håll när det gäller inställningen hos spelarna såg vi ett helt annat Skånelag när pucken släpptes den här gången.

Malmö var påkopplat direkt från start och satte omgående hemmalaget under ett massivt tryck. Efter bara en minuts spel tog gästerna också ledningen med ett rent viljemål där Christoffer Forsberg grävde in pucken i röran av spelare framför Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall.

– Vi gör en bra inledning och hamnar i en bra situation i och med att vi gör 1–0. Men Skellefteå är bra och man kan inte lämna bort någonting åt dem, säger Fagervall.

"Ett fall framåt"

Om Malmö varit blekt på sistone gäller det omvända för Skellefteå, som nu vunnit sex av sina sju senaste matcher. En bit in i öppningsperioden kämpade man sig också in i den här matchen.

Sedan handlade det väldigt mycket om känslor och om ett Skellefteå som dominerade spelmässigt men som hade väldigt svårt att ta sig igenom ett uppoffrande Malmöförsvar där målvakten Daniel Marmenlind tog allt som händelsevis slank igenom mot målet.

– Vi har pratat mycket om att för att komma ur det här ska vi spela oss ur, inte chippa oss ur. Spelmässigt var det här ett fall framåt. Vi har varit alldeles för passiva i vårt spel förut, säger Fagervall, som länge såg ut att äntligen få jubla åt en fullpoängare.

För en bit in i den tredje perioden kunde Malmö utöka sin ledning till 2–0 genom Oliver Lauridsen. Den danske backen hade varken gjort mål eller poäng tidigare men höll sig framme på en retur.

Dramatisk avslutning

Slutet blev en dramatisk sluggerfest där Malmös Lars Bryggman såg ut att bli matchvinnare när han slog in 3–1 efter 12.55 men där Skellefteå kom tillbaka med två mål och fixade förlängning.

Först reducerade Rickard Hugg strax efter Bryggmans mål och efter att Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall lämnat kassen kunde sedan Jonathan Pudas, en av matchens stora lirare, trycka in kvitteringen till 3–3.

Efter en mållös förlängning hittade sedan Skellefteås Linus Karlsson rätt med den avgörande straffen.

– Har sett den där straffen i NHL och bestämde mig tidigt. Jäkligt skönt att den satt. Tycker att vi visade moral när vi kom tillbaka i tredje perioden, vi är desperata och tar pucken på mål, säger Linus Karlsson.