Stefan Nilsson missade finalen i skeet.
Stefan Nilsson missade finalen i skeet. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

"Skeet" också – Nilsson sköt bort sig i kvalet

Stefan Nilsson ser OS som det största man kan vara med om som idrottare. Från och till har han laddat för Tokyo i fem år. Då "skeet" det sig. Skåningen var inte i närheten av finalen.
– Jag är extremt besviken. Jag kom hit för att ta medalj och siktade på guld, säger skytten.

ANNONS
|

När krutröken lagt sig efter de fem kvalomgångarna på Asakas skyttestadion stod Nilsson med serien 25–24–23–24–23. Den som adderar snabbt ser att det blir 119.

Sex bommar var på tok för mycket för att krångla sig in bland de sex som får skjuta om medaljerna i skeet senare under dagen.

Nilsson var inte ens nära. 23:e platsen klädd i ord:

– Ett stort misslyckande, säger han.

Behövde skjuta fullt

Med tre bommar i söndagens tre inledande kvalserier visste han vad som gällde när han klev ur sängen i OS-byn.

– 50 av 50 var i princip det som krävdes. När jag sedan släpper samma duva för tredje gången i samma serie för tredje gången i rad... ja, då blir det inte så jävla kul. Man blir vansinnig. Det har inte hänt på tävling på tio år.

ANNONS

– Jag tycker att jag skjuter bra, men det är små grejor i varje serie som gör det, säger Nilsson.

31-åringen från Trelleborg kom till sitt tredje raka OS med höga förhoppningar och stora förväntningar på sig. På träningarna inför tävlingen har han konstant smulat sönder lerduvorna.

– Jag har haft extremt bra form skyttemässigt. När det börjar bli lite uppförsbacke blir man lite less på det. Det finns ingen återvändo i den här sporten. Man kan inte spurta. Man måste förlita sig på andras misstag när det rinner i väg.

Paris? Inte omöjligt

TT: Hur ser du på framtiden? Det är bara tre år till OS i Paris?

– Enda fördelen är att det är tre år till nästa. Normalt är det ju fyra. Vi får se. Jag känner att jag har mer att ge. Jag är inte så gammal om man ser till de andra i sporten. Jag får ta en diskussion med familjen när jag kommer hem.

– Men det är inte omöjligt.

TT: Har du förutsättningarna för att satsa vidare?

– Får jag likvärdigt stöd framöver så tycker jag väl att jag ska kunna ha det. Det är klart att det är mycket tid som försvinner, från arbete och så vidare. Och jag har två barn som kräver sin del.

ANNONS

– Motivationen har jag så klart inte just nu, men om två månader är det inte omöjligt att man känner sig sugen att ta fram bössan och skjuta lite, säger Stefan Nilsson.

Amerikanen Vincent Hancock tog guldet före dansken Jesper Hansen och Abdullah el Rashidi, Kuwait. Silvret är Danmarks första medalj i årets OS.

Hancock satte nytt olympiskt rekord med sina 59 av 60 möjliga träffar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS