Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utandningsluften förångas, pannlamporna lyser och den varma drycken håller kylan borta. På fredag arrangerar IFK Göteborgs orientering trail-loppet Skatås mörkaste – ett lopp som går mot trenden.
Utandningsluften förångas, pannlamporna lyser och den varma drycken håller kylan borta. På fredag arrangerar IFK Göteborgs orientering trail-loppet ”Skatås mörkaste” – ett lopp som går mot trenden. Bild: Skatås mörkaste

”Skatås mörkaste” vänder trend – lockar lika många kvinnor som män

På fredag arrangeras motionsloppet som går mot trenden och kan öka antalet anmälda. Dessutom är nästan hälften av deltagarna kvinnor i ”Skatås mörkaste”
– Jätteroligt att det på något vis är jämställt och att lika många kvinnor som män vill springa loppet, säger tävlingsledaren Erik Engstrand.

Sedan coronapandemin lamslog samhället våren 2019 har de flesta motionsloppen tvingats ställa in, ställa om och byta tävlingsdatum. Även efter det att restriktionerna tidigare i höstas togs bort har många lopp haft svårt att nå tidigare anmälningssiffror.

Ett ljus i mörkret är IFK Göteborg orienterings lopp ”Skatås mörkaste”.

Trailloppet som avgörs nu på fredag går mot strömmen och redovisar flera intressanta siffror.

En är att andelen kvinnliga deltagare fortsätter att öka. Två dagar före start var 48,1 procent av de anmälda löparna kvinnor. Det är den högsta siffra loppet har haft sedan starten 2014.

– Exakt anledning är en bra fråga. När vi började var det mest män. Det har blivit populärare bland kvinnor med friluftsliv överlag, nu även i mörkret. Det är möjligt att kvinnor känner sig mer trygga nu, när de har testat på och hört av andra att det är roligt, säger tävlingsledaren Erik Engstrand.

Specifika löpargrupper för kvinnor

Han har ytterligare en teori till varför ”Skatås mörkaste” är nära att nå en helt jämn könsfördelning bland de anmälda.

– Det har startat en del löpargrupper som är direkt riktade mot kvinnor och håller på med trail och mörkerlöpning. Vi har ingen sådan, men det skulle kunna vara en del av förklaringen, säger Erik Engstrand.

Ett pärlband av pannlampor och reflexer visar vägen längs de två distanserna av Skatås mörkaste. I mål väntar värmande soppa och en stunds häng med kollegor och kamrater.
Ett pärlband av pannlampor och reflexer visar vägen längs de två distanserna av Skatås mörkaste. I mål väntar värmande soppa och en stunds häng med kollegor och kamrater. Bild: Skatås mörkaste

Antalet anmälningar är på rekordnivå. Med två dagar kvar till start var 1 152 löpare anmälda till någon av de två distanserna. Det är bara 70 deltagare färre än 2019 års rekordnotering på 1 224.

Skatås mörkaste

Antal anmälda i Skatås mörkaste

2016: 423

2017: 648

2018: 964

2019: 1 224

2020: Inget lopp

2021: 1 152

Andel kvinnor i Skatås mörkaste

2016: 42,5 procent

2017: 45,2 procent

2018: 46,4 procent

2019: 47,0 procent

2020: Inget lopp

2021: 48,1 procent

Erik Engstrand tänker att det kan bero på att ”Skatås mörkaste” inte bara består av distanslöpning och målgång utan även erbjuder mörker, mat vid målgång, bar med alkoholfria drycker och stämningshöjande eldar.

LÄS MER: Nya loppet snarlikt Running Lights i Alingsås

”Jag trodde kanske att det skulle explodera”

– Folk tycker att det är otroligt häftigt och ser fram emot det här loppet även om de inte springer fort. Det är väldigt populärt bland företag. De ser det som en slags after work och kommer hit med 20 personer och käkar lite efteråt, säger Erik Engstrand.

Jenny Sundqvist är verksamhetsansvarig för motion och folkhälsofrågor på Svenska Friidrottsförbundet och berättar att det ännu inte finns någon tillförlitlig statistik vad gäller anmälningstal för motionslopp efter att coronarestriktionerna togs bort.

– Det är himla svårt att spekulera, men jag hoppas och tror att det blir mer normalt efter årsskiftet, när loppen går på planerade datum och arrangörerna kommer i gång i tid och hinner marknadsföra sina lopp mer normalt. Jag trodde kanske att det skulle explodera, men att det inte riktigt har gjort det, säger hon.

LÄS MER: ARN ger Göteborgsvarvet rätt – behöver inte betala tillbaka

En annan trend är att fler väljer den långa distansen av de två, tolv kilometer i stället för sju kilometer. IFK Göteborgs orientering har märkt av den utvecklingen även på sina två övriga lopp, Skatås ryggar och Skatås sjöar.

– På något vis har det blivit att folk vill utmana sig själva. Det smittar av sig. För att klara Skatåstrippeln behöver man springa det längsta. Det har bidragit lite också, säger Erik Engstrand.

Starten har gått. Efter uppehåll 2020 är Skatås mörkaste tillbaka – och lockar löpare på rekordnivåer. Andelen kvinnor som deltar fortsätter också att öka. Snart är det 50/50 som gäller.
Starten har gått. Efter uppehåll 2020 är Skatås mörkaste tillbaka – och lockar löpare på rekordnivåer. Andelen kvinnor som deltar fortsätter också att öka. Snart är det 50/50 som gäller. Bild: Skatås mörkaste

Att loppet avgörs i mörker kan också locka och har blivit mer naturligt.

– När vi började med träningsgrupper i början av 2010-talet hade folk inte ens pannlampa. I dag har alla det och är trygga att springa i mörker. Och det är ju det som gäller om man vill träna på vintrarna, säger Erik Engstrand.

Loppen omsätter en dryg miljon

Efter en tuff coronaperiod är intäkterna från Skatås mörkaste extra betydelsefulla för IFK Göteborg orientering.

– Loppet är superviktigt för vår verksamhet. Vi har många medlemmar från elit till motionärer och massa ungdomar. Ett normalt år drar vi in lite över en miljon på våra tre lopp. Nu är ”Skatås mörkaste” det första loppet vi kan arrangera på riktigt efter coronan, säger Erik Engstrand.

LÄS MER: Jahja Zeqiraj slutar som ordförande i friidrottsförbundet

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.