Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skarpa kritiken mot SOK: "Djupt oetiskt"

Under söndagen gick svenska olympiska kommittén (SOK) ut med ett påbud att man förbjuder träning med syrgasmasker. Ett beslut som nu får hård kritik från en av forskarna bakom metoden. – Jag skulle vilja gå så långt som att kalla beslutet som SOK har tagit nu för djupt oetiskt, säger Oskar Frånberg, forskare vid Blekinge tekniska högskola, till GP.

Svenska olympiska kommittén skickade under söndagen ut ett pressmeddelande att man stoppar sina aktiva i topp- och talangprogrammet från hyperoxi, det vill säga träning med syrgasmasker trots att Wada inte klassar metoden som doping.

– Metoden ger en skev bild av det idrotten vill stå för och skickar fel signaler till idrottande barn och ungdomar samt till allmänheten, sa SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Nu får SOK skarp kritik från en av forskarna bakom metoden.

– Jag skulle vilja gå så långt som att kalla beslutet som de har tagit nu för djupt oetiskt, säger Oskar Frånberg, forskare vid Blekinge tekniska högskola och en av personerna bakom metoden.

– En sak är om man jobbar mot att Wada ska förbjuda syrgas. Men när man gick bet på det och Wada sa att det har funnits så pass länge och är en så vanligt förekommande metod att man inte tänkte göra några förändringar i regelverket som finns, fortsätter han.

– Då fattar man ett ensidigt svenskt beslut och drar man undan en metod som är etiskt och medicinskt godkänd och som är visat effektiv från de svenska idrottarna medan resten av alla idrottare i hela världen får kämpa för att försöka nå sin potential.

– Så man undrar ju vad SOK tänker att deras uppdrag är. Ännu värre så kan man undra vad som händer med den svenska atleten som fastnar i en träningsplatå och inte kommer riktigt därifrån. Den här metoden hade kanske kunnat hjälpa dem, vilken metod tar man till i stället?

Oskar Frånberg är även frågande till att beslutet kommer nu trots att metoden varit känd under lång tid.

– Peter Lindholm och jag började forska på det här 2006 och 2009 sålde vi första enheten till riksidrottsförbundet. Det har två enheter ute på Bosön och det kan inte vara en nyhet för någon att den här metoden har funnits. Det blir en lite konstig reaktion när det här har funnits så länge och så många aktiva redan använder det, säger han.

Hur ser du på att IOK förbjudit det under OS-perioden?

– Så har det varit under lång tid och så har det varit i de flesta förbunden. Det var väl det vi hoppades på också.

– Vi tyckte det var konstigt att skidförbunden inte fattade de besluten för så har det varit på roddsidan och många andra ställen att förbunden har en teknisk regel som säger att en timme före start till målgång så får man inte använda syrgas.

– Det var något som vi själva tyckte var naturligt och vi ville ha för det här har en prestationshöjande effekt så det är klart att man inte ska tävla med syrgas för då blir det något annat än vanlig tävling.

– Det var också det jag uppfattade att Wada efterlyste: Att man skulle lägga in en teknisk bestämmelse att man inte får använda det under tävling. I stället så är det avsaknad för den aktives situation och så drar man bort det här som träningsmetod också.

Kan du ha förståelse för att de ger en skev bild att man ska hålla på att ta syrgas för att kunna prestera?

– Det finns en jämförelse här som jag tycker är väldigt tydlig och det är kreatin monofosfat. När det kom så var det ganska kritiserat och många sa att det var doping. Där var det verkligen en substans och ett piller som man ploppade i sig för att bli lite starkare men Wada stod på sig och menade att det inte gick att förbjuda för att det fanns naturligt i kött och så.

– Det etiska i att SOK tillåter det som metod och väldigt många andra märkliga gränsdragningsmetoderna men av någon konstig anledning väljer att förbjuda den här metoden, det blir konstigt bara.

– Jag tycker att antingen så följer man de reglerna som Wada har satt upp eller så får man gå in själv och peta i hela listan så att säga och jag vet inte riktigt var man landar då. Så jag har väldigt svårt att se bakgrunden till det här beslutet.

GP har sökt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo och SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.