Missnöjda Hamburg-supportrar närlaget degraderats ur Bundesliga för första gången.

Skandalscener när Hamburg åkte ur

En 55 år lång era är över. Hamburg har halkat ur Bundesliga för första gången. Då visade fansen sitt missnöje med att slänga in bengaler och knallskott i slutet av matchen.

|

Sedan Bundesliga bildades 1963 hade Albin Ekdals Hamburg aldrig ramlat ur den tyska högstaligan. Men nästa säsong kommer de inte att spela i Bundesliga.

En seger var ett måste i den sista omgången hemma mot Borussia Mönchengladbach, samtidigt som Wolfsburg som huserade på kvalplatsen behövde förlora mot redan nedflyttningsklara Köln.

En tuff uppgift för den forna storklubben Hamburg, som vunnit Bundesliga tre gånger – 1979, 1982, 1983 – sedan starten 1963.

Ekdal på bänken

Albin Ekdal som inledde på bänken och fick se sitt Hamburg ta ledningen i den 11:e matchminuten. Då stegade Aaron Hunt fram från elva meter och placerade säkert in 1–0. Problemet var bara att Wolfsburg fick en drömstart och ett ledningsmål efter knappa minuten.

Efter 45 minuter hade båda lagen tappat sina respektive ledningar. Sedan hämtade båda tillbaka den i den andra halvleken, Lewis Holtby ordnade 2–1 till Hamburg, men alltså förgäves. För Wolfsburg kunde definitivt säkra sin kvalplats efter seger med 4–1.

Tråkiga scener

Då det blev officiellt att klubben skulle trilla ut reagerade vissa hemmafans kraftigt.

När matchen gick över på övertid kastades bengaler och knallskott in på planen från hemmafansen sektion och matchen avbröts. Ett massivt uppbåd poliser och andra ordningsvakter sprang in på planen, medan spelarna tog motsatt riktning av den.

När spelarna väl strosade tillbaka in på planen valde så ställde en stor del av publiken upp och applåderade.

När stämningen väl bedarrat en aning så tog matchen vid för en ytterst kort stund innan domaren Felix Brych satte pipan i mungipan och blåste av matchen. Hamburgsspelarna fick också stöd från publiken efter matchen med stående ovationer.

Landslagsmittfältaren Ekdal blev inbytt i slutet av matchen i Hamburg. Oscar Wendt spelade hela matchen för Mönchengladbach.

Bayern München, som redan var klara tyska mästare, avslutade inte säsongen som ett. Hemma mot Stuttgart fick man storstryk med 4–1.

Emil Forsbergs Leipzig vann sin sista match för säsongen, utan den avstängde landslagssvensken, med förkrossande 6–2 borta mot Hertha Berlin och lade beslag på den sista Europa League-platsen.

Hoffenheim besegrade toppkonkurrenten Dortmund hemma med 3–1 och snodde därmed tredje platsen från de gulsvarta. De två lagen gör sällskap med serietvåan Schalke och Bayern München till Champions League.