Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Skador för sju miljoner på Hedens planer

Efter att noga ha undersökt Hedens konstgräsplaner konstaterar idrott- och föreningsförvaltningen att skadorna är omfattande och kommer att kosta uppemot sju miljoner att reparera. En av planerna måste bytas ut helt och hållet.

Det var i samband med EM i ridsport som planerna på Heden till stora delar förstördes. Göteborgs fotbollförbund vädjade om en snabb åtgärd för att de många klubbar och skolor som använder planerna skulle kunna återvända. Men det lär dröja.

Enligt Idrott- och föreningsförvaltningen kan det dröja så länge som till våren 2018 innan planerna öppnas igen. Och innan något arbete kommer igång måste en upphandling göras.

– Vi har gjort en grundlig okulär undersökning, det vill säga att vi har tittat nog, men inte grävt. Vårat fokus har legat på skadeinventering och på att försöka hjälpa föreningar att hitta spelytor. Nu har vi fått en rapport och ett underlag för att börja upphandlingen av återställandet, säger Ann-Charlotte Hellman på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Fyra av de fem planerna kommer alltså att vara stängda året ut – minst. Enligt rapporten rapporten består skadorna främst av hjulspår efter tunga transporter – trots att man inför mästerskapet gav arrangerande Got event tydliga direktiv om hur planerna fick och inte fick belastas.

Så vad är det som har gått snett egentligen – vem har gjort fel?

– Det är ju hjulspår som orsakat skadorna, det ser vi. Men vi har inte rett ut det fullt, utan det gör vi parallellt nu, säger Ann-Charlotte Hellman.

Vem tar notan – idrottsförvaltningen eller Got event?

– Vi för resonemang med Got event om det nu. Det blir ju en kostnad för staden och den ska hanteras. Det är något som vi för resonemang om nu, säger Ann-Charlotte Hellman.

För Got event är ytterligare en kostnad högst ovälkommen sedan det visat sig att EM i ridsport slutade med ett underskott på minst 55 miljoner. David Lega sitter i styrelsen för idrott- och föreningsnämnden, som nu tycks få hjälpa till att betala för kostnaderna på Heden.

– Man får göra en vettig fördelning där, för om vi ändå hade tänkt byta gräset på planerna så kanske inte Got event ska behöva ta hela den kostnaden. Men när det gäller de extra kostnader som uppstått eftersom vi behövt hitta nya planer för föreningarna, och på grund av skadorna i själva markberedningen under planerna – det får Got event göra upp med sina underleverantörer. Det ska inte tas en krona från Göteborgs idrottande barn och ungdomar för att Got event inte kan räkna rätt, säger Lega.

Han syftar på det enorma budgetmissen som gör att ridsport-EM gick från ett nollsummespel till en brakförlust – som kommunala pengar nu kommer att få täcka.

– Det är en katastrof och jag fattar inte hur man kan räkna så fel. Det är klart att jag är upprörd och min huvudsakliga åsikt är att det inte får drabba barn och ungdomar i Göteborg.

Got events vd Lotta Nibell konstaterar att det är hennes företag som haft ansvaret under ryttar-EM, och att något gick väldigt snett på Heden.

– Vi kommer att göra en mer ingående analys internt. Vi behöver se vad som brustit längs vägen. Som arrangör är vi ytterst ansvariga. 
Men är det inte uppenbart att för tunga maskiner använts?
– Vi hade en plan för hur vi skulle hantera det och gjorde ett test som gick bra. Men sedan har ju någonting gått fel. Vi har gett instruktioner till våra underleverantörer och behöver se om det har brustit längs vägen. 
Kan det bli aktuellt att kräva pengar från underleverantörer om det visar sig att de misskött uppdraget?
– Jag har inget som tyder på att det skulle vara så. 
Och prognosen för rid-EM i övrigt – ligger den kvar på minus 55 miljoner?
– Den kvarstår, ja. Förhoppningen är att det ska sluta där också, men det är lurigt att gå ut med några siffror innan vi vet säkert, säger Lotta Nibell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.