Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Skadan stoppar inte Marcus Ahlm

Det vänstra pekfingret har tre färska stygn som göms bakom hårt lindad tejp. Men Marcus Ahlm försäkrar: - Det här ska inte hindra mig i EM!
Det var precis som i sången. Kortedalas egen pop-Prince Jens Lekman släppte i höstas ett kritikerrosat album (fem fyrar i GP) och den sång som väckte mest sympatier bland recensenterna var "Your arms around me". Texten börjar "I was slicing up an avocado" och fortsätter lite senare med "blood spraying on the kitchen sink".
Marcus Ahlm minns vad som hände förra onsdagen:
- Jag skulle bara skära upp en avokado till min dotter, men jag slant och skar mig och blodet forsade. Om detta hade hänt under serielunken i Tyskland skulle ingen Sverige ha fått veta något. Men så skedde det nu, inför ett EM.
Är det en pinsam skada?
- Ha, ja, lite kanske. Men läkningen har gått precis som väntat. Jag tränade i förmiddags och det var inga problem. Fast tejpade fingrar, det har man ju annars också.
Marcus Ahlm är en av landslagets viktigaste spelare. Han kom med redan på Bengt Johanssons tid, och fyller 30 i sommar. Han är något slags mellanting mellan det gamla gardet och den nya generationen, en sorts brygga.
- I början av 2000-talet hände saker med handbollen. Spelet förändrades radikalt och blev plötsligt mycket snabbare. Sedan kom Ingemar Linnéll in som förbundskapten och det tog ett tag för hans spelidé att sätta sig.
Vad är det för spelidé?
- Att vi ska ha ett tryggt försvarsspel med ett bra samarbete mellan utspelarna och målvakten. I anfallsspelet ska vi komma med fart och vi ska spela brett. Jag tror att det är så han vill ha det.
Tror?
- Nej, det är så det ska vara. Det är den tankegången han förmedlar. Det krävs tid och en viss kontinuitet för att nå resultat. Det tar en tid för allt att sätta sig och nu har vi genomfört vår successiva generationsväxling. Jag tycker att det känns bra, som att vi har en bra stomme.
Marcus Ahlm spelar till vardags i Kiel. Även om kontraktet sträcker sig ytterligare ett och ett halvt år till är det inte säkert att han stannar. Det finns intresse från Spanien.
- Det är inget jag tänker på för tillfället. Men heller inget som avskräcker mig, om man säger så. Spanien är väl härligt. Fast Tyskland har en stor fördel och det är publiken och intresset som finns. Det är enormt och ju äldre man blir, desto viktigare blir sådana saker.
Utvecklas du fortfarande, tycker du?
- Ja, absolut. Jag försöker hela tiden få en mer konstant prestationsnivå och spela mer konsekvent. Jag jobbar hårt med det via en rad små detaljer i spelet. Jag vill kunna prestera på en jämn nivå under så lång tid som möjligt.
Tillbaka till fingerskadan, var du någon gång orolig för din medverkan i EM?
- Nej, det kan jag inte säga. Jag fick lugnande besked redan från början.
Men du vet vad som hände fotbollsspelaren Kalle Corneliusson, eller?
- Nej, vadå?
Han skulle skära gurka, skar sig i fingret, blev borta rätt länge - och åkte ut från landslaget för gott.
- Åh, fasen. Var det så? Hur lyckades han skära sig i fingret så allvarligt?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.