Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skada hotade starten för VM-debutanten

Sara Hagström gick direkt in i truppen till VM på hemmaplan som förstaårssenior. Då kom bakslaget. En skada såg ut att sätta stopp för debutanten. – Det har varit tufft, men nu siktar jag på att starta, säger hon.

VM på hemmaplan är en höjdpunkt i karriären som långt ifrån alla idrottare får vara med om. För Sara Hagström kom den chansen tidigt. I år lämnade hon juniortiden bakom sig och tog direkt en plats i truppen inför VM i Strömstad och Tanum.

– Det kommer kanske bli det största som jag är med om i min karriär redan som förstaårssenior. Det känns häftigt att det kommer redan nu. Jag kommer förbereda mig så att jag kan ta den chansen. Samtidigt är det lite skräckblandad förtjusning, sa Hagström när GP mötte henne på förlägret inför mästerskapet.

Då, med drygt fem veckor kvar till VM, visste hon inte att förberedelserna skulle bli helt annorlunda än hon tänkt. Bara dagen före intervjun slog hon i knät på ett träningspass.

– Det hände när jag skulle hoppa över ett staket. Jag trodde inte att det var något allvarligt då, men jag har haft otur med läkningen och det har tagit långt tid.

"Får kanske bara en chans på hemma-VM"

Sara Hagström fick avbryta träningslägret. O-ringen och student-VM fick ställas in och en kamp mot den berömda klockan inleddes.

– Det är klart att det har varit tufft. Hemma-VM får man kanske bara en chans på i karriären och jag visste inte om jag skulle kunna springa.

Istället för att tävla sig i form har 21-åriga Sara Hagström fått träna alternativ träning som rullskidor. I tisdags gjorde hon ett testlopp som skulle avgöra om det blir ett VM eller inte.

– Det kändes ovant. Jag hade lite molande värk i knät men läkarna säger att det går att springa på. Jag hoppas att det kommer att fungera. Jag gillar att slå ut underläge, nu kommer jag att göra det på flera sätt.

Att som förstårssenior gå direkt in i en VM-trupp är ovanligt. Men sedan är Sara Hagström heller inte vanlig. Hon har flera mästerskapsmedaljer från juniortiden och förbundskaptenen beskriver henne som en ”superjunior”. Hon bestämde sig tidigt för att satsa på orienteringen och flyttade till Halden i Norge direkt efter orienteringsgymnasiet.

– Jag ville satsa på riktigt. Samtidigt ville jag utmana mig själv på tävling också, så jag gick upp en nivå och sprang seniorklass som junior på Swedish League under våren. Det kan vara en av anledningarna till att jag sitter här i dag att jag vågade utmana mig själv och ta steget lite i förväg.

Drivkraften - inte enbart positiv

Just det är också hennes kanske största styrka som orienterare, en nyfikenhet och en vilja att hela tiden utvecklas och optimera. Men den drivkraften är inte enbart positiv.

– Gör jag ett misstag i början av ett lopp så kan det bli så att jag bara klankar ner på mig själv och då blir det lätt fler missar. Jag tror att många känner så, att det finns en ängel och en demon på axlarna och för mig tar ofta demonen över. Så det behöver jag jobba på. Men jag tar också hjälp från mentala coacher och pratar med förbundskaptenerna och andra löpare.

Sara Hagström har tidigare främst satsat på långdistans, men där är det hård konkurrens i landslaget och till VM blev hon istället uttagen på sprintdistansen.

– Jag var lite negativ i våras, men efter uttagningen har jag tränat mer på det och nu tycker jag att det är jättehäftigt. Det går så fort och man måste ta så många beslut. Det är lätt att göra misstag, säger hon.

Trots att uppladdningen inför VM inte blev som hon tänkt sig med skadeproblemen så har hon positiva tankar inför VM. Hon vill inte sätta upp ett placeringsmål, men hoppas på att göra mer än att se och lära.

– Jag brukar prestera som bäst när jag springer kravlöst. Jag tror att det kan bli riktigt bra, säger Hagström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.