Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Linn Svahn lämnade arenan snabbt efter semifinalen VM-semifinalen i Oberstdorf.
Sveriges Linn Svahn lämnade arenan snabbt efter semifinalen VM-semifinalen i Oberstdorf. Bild: Adam Ihse/TT

Skada bakom Svahns medaljmiss: "Är hämmad"

Storfavoriten Linn Svahn åkte ut redan i semifinalen.
Hennes axelskada pekas ut som förklaringen till fiaskot i skid-VM:s sprint.
– Hon har inte den sista pushen som hon hade före skadan, säger landslagschefen Anders Byström.

Det är svårt att veta exakt vad Linn Svahn tänker efter den missade VM-medaljen i sprint. Efteråt vägrade guldfavoriten stanna för några intervjuer, förutom ett kort, pliktskyldigt stopp hos sändande bolaget SVT.

– Jag vill mest bara gå härifrån. Nu ska jag nog ringa till Ola (Ravald, tränare) och prata med honom, sade hon till SVT och marscherade ut från stadion.

Svahns resultat i vinter, fyra sprintsegrar på fem världscupstarter, gav henne ett tungt favoritskap i torsdagens sprint i Oberstdorf trots att hon som 21-åring stod inför sin första VM-start i karriären.

Hon hade problem redan i kvartsfinalen, men gick vidare efter en stark spurt. I den stentuffa semifinalen, som sett till åkarna kunde ha varit en VM-final, var hon chanslös.

"Hon är hämmad"

Regerande världsmästaren Maiken Caspersen Falla, blivande världsmästaren Jonna Sundling, sprintcupvinnaren Anamarija Lampic och ännu en guldkandidat, Maja Dahlqvist, blev för mycket att bita i för Svahn som slutade sist.

En mycket besviken Linn Svahn blev sittande länge bakom målområdet, medan de svenska ledarna försökte trösta henne. Men kanske var det inte bara prestationen eller stundens allvar som satte stopp.

Enligt landslagschefen Anders Byström kan fallet i världscuptävlingen i Ulricehamn för knappt tre veckor sedan ligga bakom medaljmissen.

– Jag tror att hon är hämmad av axelskadan. Hon har inte den där sista pushen som hon hade före skadan. Det är tyvärr så små marginaler, har man inte det så kommer man inte ända fram, säger han.

– Sedan har det varit en förväntan och press som är extrem. Som 21-åring har hon vunnit nästan allt och gjort en fantastisk säsong, säger han.

Svahns personlige tränare Ola Ravald tror också att skadan spelat in.

– Hon har haft det här som sitt stora mål hela säsongen, och när hon då känner att kroppen inte svarar och att hon inte är där hon vill vara så är hon besviken. Men hon var tydlig med att det framför allt är det att hon inte känner att hon själv presterar i kroppen, och att hon inte är där hon vill vara, det är det hon är mest frustrerad på, säger han till SVT.

Märklig pressträff

Den annars frispråkiga Svahn har inte gått att känna igen inför mästerskapet. I samband med presentationen av sprintlaget valde hon att svara extremt korthugget på journalisternas frågor, vilket skapade en hel del rubriker.

Byström tror inte att det påverkat dagens prestation.

– Hon har varit sig själv inne på hotellet och bland sina vänner. Det är svårt att säga, så ung och sådan press på sig. Det är omöjligt att veta hur det rör sig i skallen på henne.

En annan missnöjd svenska var Maja Dahlqvist som åkte ut i samma semifinal som Svahn. Dahlqvist hade stora förhoppningar om medalj, och hade VM-guld som målsättning.

– Jag åkte för dåligt och framför allt tog jag för dålig positioner. Jag har inte positionerna som jag behöver, jag får en dålig start (i semin) och stressar lite. Om jag hade haft en bättre position hade jag varit i final.

– Nu blir det ingen mer sprint i år, det är kört. Det finns inte så mycket att göra åt saken nu.

Lasse Mannheimer/TT

Emil Forsberg/TT