Vänsterbacken Jonna Andersson, till vardags i damallsvenska Hammarby, är en av sju spelare i landslaget som nyligen spelat match. De flesta av utlandsproffsen har inte spelat på länge.
Vänsterbacken Jonna Andersson, till vardags i damallsvenska Hammarby, är en av sju spelare i landslaget som nyligen spelat match. De flesta av utlandsproffsen har inte spelat på länge. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ska bärga EM-plats utan att vara i matchform

Två helt avgörande EM-kvalmatcher väntar för Sveriges damlandslag.
Då är majoriteten av spelarna inte i matchform.
– Det känns som att man har skapat något som inte är särskilt bra, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

ANNONS

Mitt i utlandsproffsens semester ska Sverige spela två avgörande EM-kvalmatcher mot Frankrike och England.

Spelare och ledare i det svenska damlandslaget har tidigare kritiserat Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) för planeringen, men ögonbrynen höjs fortfarande när upplägget kommer på tal.

– Det här fönstret ligger ju lite konstigt. Om vi bara hade allsvenska spelare hade det varit okej, men det har vi inte, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Majoriteten av de 19 utlandsproffsen har inte spelat med sina klubblag på länge och den senaste landslagssamlingen var dubbelmötet med Irland för över en månad sedan.

"Inte optimalt"

Vänsterbacken Jonna Andersson är dock en av sju damallsvenska spelare i truppen och samtliga spelade match i fredags.

ANNONS

– Det är inte optimalt, varken för oss i damallsvenskan som ska gå på semester och de som har haft semester. Jag tycker personligen att det absolut är skönt att komma in med matchform, säger Hammarbyförsvararen, som startat samtliga fyra EM-kvalmatcher hittills.

Hur svårt är det att spela en landskamp utan att vara i matchform?

– Det är svårt, men på något sätt kommer man in i det ganska snabbt. På något sätt sitter det i ryggmärgen, säger Andersson.

Andersson är truppens enda damallsvenska spelare som har slagit sig in i startelvan i kvalet. Övriga nio utespelare i de fyra matcherna har varit utlandsproffs.

Det är ingen nackdel att de damallsvenska spelarna har spelat match nyligen, men samtidigt kommer alltid kvalitet avgöra vilka som får spela, menar förbundskaptenen.

– Det är inte bara att byta ut för att man spelar i allsvenskan. Man får konkurrera här och sedan har man fem byten att göra, säger Gerhardsson.

Bayern München samlade laget

Han gillar att tyska Bayern München – med de svenska mittbackarna Magdalena Eriksson och Linda Sembrant – samlade sitt lag och återupptog träningen en vecka innan storklubbens landslagsspelare skulle iväg för EM-kvalet.

– Det hade jag kanske hoppats att alla klubbar hade gjort, säger Gerhardsson.

ANNONS

Landslaget höll ett mini-läger på Bosön onsdag–fredag förra veckan, men några stora taktiska övningar kunde inte genomföras eftersom det endast var tio spelare som var på plats.

– Då hade vi väldigt många offensiva spelare. Vi kunde inte träna så mycket backlinje eftersom vi inte hade någon back där, säger Peter Gerhardsson.

Fakta: Matchformen i truppen

Av damlandslagets 26 spelare i truppen till EM-kvalmatcherna mot Frankrike och England spelar 19 av dem utomlands. För majoriteten av utlandsproffsen avslutades klubblagssäsongerna för en tid sedan och den senaste landslagssamlingen (dubbla matcher mot Irland) hölls i slutet av maj och början av juni.

Hanna Lundkvist i amerikanska San Diego spelade sin senaste tävlingsmatch i NWSL-ligan i lördags – då satt landslagskamraten Sofia Jakobsson på bänken hela matchen. Elin Rubensson satt i lördags på bänken hela matchen för Houston.

Häckenspelarna Jennifer Falk (målvakt), Rosa Kafaji, Josefin Rybrink, Anna Sandberg och Felicia Schröder samt IFK Norrköpings My Cato spelade i fredags i damallsvenskan.

Fakta: Så avslutas EM-kvalet

Ettan och tvåan går direkt till EM i Schweiz 2025. Trean och fyran tvingas spela playoff i höst. För att gå till EM via playoff krävs seger i två dubbelmöten.

Ställningen i Sveriges grupp efter fyra av sex omgångar:

1) Frankrike, 9 poäng (+2 i målskillnad), 2) Sverige, 7 poäng (+3), 3) England, 7 poäng (+2), 4) Irland, 0 poäng (–7).

Återstående matcher:

12 juli: Frankrike–Sverige (klockan 21.10, Dijon), England–Irland (21.00).

16 juli: Sverige–England (19.00, Gamla Ullevi), Irland–Frankrike (19.00).

ANNONS