Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skånelag favorit till SM-guld

Bara ett Göteborgslag - Sävehof tillhör ju trots allt Partille kommun. Skåne kommer med sex, varav ett par av dem mycket väl kan bli svenska mästare.
Vi har nämnt det förut och det är svårt att inte återkomma till ämnet. Skånedominansen blir allt större, både i antal lag och i styrka. Ystad IF firar 100-års jubileum och med ett internationellt plastföretag i ryggen finns pengar att förverkliga drömmen om ett SM-guld. Senast det hamnade i klubben var 1992. Den kunniga handbollspubliken i Ystad har väntat. Törstat. Längtat så förtvivlat.
I våras satte Göteborgs enda lag stopp för Ystad. RIK vann den femte avgörande SM-kvartsfinalen, men det satt hårt åt. I år blir skåningarna ännu bättre.
Laget har inte imponerat på försäsongen och skadelistan är lång. Hemvändande proffset Pierre Hammarstrand, har just kommit tillbaka efter korsbandsskada. Magnus Lindén, Krzysztof Fatalski och Sebastian Geissler kämpar fortfarande med likadana åkommor.
Torben Winther, som tidigare varit populär förbundskapten i Danmark, ska leda laget. Den korsbandsskadade trion kommer att saknas under hösten, men det är i april och maj som slutspelet avgörs. Bli inte förvånade om Ystads IF är ett av lagen i Scandinavium på finaldagen.
De flesta är eniga om att Hammarby står på den andra sidan. GP är lite mer ifrågasättande, även om det inte råder någon tvekan om att det finns gott om kvalitetsspelare. Lukas Karlsson har varit Hammarby. Den tuffe mittnian har ofta burit laget på sina breda axlar i svåra stunder. Och visst är "Bajen" en finalkandidat.
Utmanarna är många. H 43 är en, IFK Skövde är alltid aktuellt.
RIK och Sävehof då?
Jo, både kommer att vara med i slutspelet och tampas om det.
Sävehof har de senaste två åren tappat "ett halvt landslag" till europeiska topplag. Partilles stolthet är i en liknande situation som när tränaren, Rustan Lundbäck, tog över 2001. Då med unga gröna spelare som Kim Andersson och Jonas Larholm. Nu finns det ett gäng ungdomsvärldsmästare i laget som är villiga att ta över i jakten på nya titlar.
Det gör det också i RIK, bland andra elitseriens bäste målvakt, Andreas Palicka. Hur långt de räcker? En bra bit. Truppen är fortfarande ganska tunn och känslig för skador. Men får alla vara hela så.
När Göteborg var dominanten i svensk handboll och hade flera lag i elitserien var det alltid ett, eller flera som snällt fick kliva av efter säsongen. Kampen om både publik och sponsorer var svår. Ibland förödande hård. Särskilt med giganter som Frölunda Indians och IFK Göteborg i samma stad. Förslaget om sammanslagningen mellan Gais, Öis och Häcken var väl också ett tecken på hur svår den striden är? RIK har försökt att gå samma väl och uppvaktade Heim utan framgång.
Kanske mår både RIK och Sävehof bra av att vara ensamma från Göteborgstrakten i elitserien.
Skåne har inte alls samma problemet. I flera av städerna är det handboll som är grejen. Pengarna kommer in därefter.
Nästa säsong kan det vara sju lag från syd. IFK Ystad är en av favoriterna i allsvenskan ...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.