Stavhopparen Armand Duplantis är Sveriges största guldhopp i Tokyo. Arkivbild.
Stavhopparen Armand Duplantis är Sveriges största guldhopp i Tokyo. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Sju chanser – då kan medaljtorkan brytas

En vecka in på OS väntar Sverige fortfarande på första medaljen. Men lugn – det kan fortfarande bli blågult medaljjubel i Tokyo. Här är sju bra chanser.

ANNONS

1. Armand Duplantis, friidrott – stavhopp

Sverige har förmodligen aldrig haft en större guldfavorit i ett sommar-OS. Trycket på Duplantis blev inte mindre när hans främsta konkurrent Sam Kendricks, USA, testade positivt för coronaviruset och ströks från OS. Nu utmanas världsrekordhållaren framför allt av Renaud Lavillenie. Den franske veteranen skadade dock foten tidigare i sommar och formen är osäker.

Då avgörs det: Final 3 augusti.

2. Daniel Ståhl, friidrott – diskus

Nästan lika stor guldfavorit som Duplantis. Ståhl är regerande världsmästare och har vunnit alla tävlingar utom en den här säsongen. Han är den enda i världen som kastat över 71 meter i år (71,40). Imponerade i kvalet där han bara behövde ett kast för att gå till final (66,12).

ANNONS

Då avgörs det: Final 31 juli.

3. Damlandslaget i fotboll

Sverige stormar fram genom turneringen. Premiärkrossen (3–0) mot USA – som inte hade förlorade på 44 matcher – blev starten på en resa som kan sluta med första mästerskapsguldet. Nu väntar Tony Gustavssons Australien i semifinalen på måndag.

Då avgörs det: Bronsmatch 5 augusti, final 6 augusti.

4. Josefin Olsson, segling – laser radial

18:e i London. Sexa i Rio. Räcker det hela vägen till medalj i Tokyo? Josefin Olsson har i alla fall skaffat sig ett bra utgångsläge. Svenskan ligger trea inför söndagens medaljrace och har en teoretisk chans att gå förbi ledande danskan Anne-Marie Rindom.

Då avgörs det: Medaljrace 1 augusti.

5. Alex Norén, golf

Två 67-rundor har gett Norén slagläge – och chans till en ny svensk OS-medalj i golf efter Henrik Stensons silver i Rio. Med två rundor kvar ligger han preliminärt delad trea, tre slag efter ledande amerikanen Xander Schauffele. Bara en bogey på 36 hål tyder på stabilt spel. Men kan han plocka fram det lilla extra som krävs för medalj?

5. Herrlandslaget i handboll

Först tre knappa segrar mot Bahrain, Japan och Portugal. Sedan förlusten mot Egypten. Nej, handbollsherrarna har inte sett ut som blivande medaljörer i OS. Men det är för tidigt att räkna ut ett lag med matchvinnare som Andreas Palicka och Hampus Wanne – och som spelade VM-final så sent som i januari.

ANNONS

Då avgörs det: Final och bronsmatch 7 augusti

6. Sofia Mattsson, brottning - 53 kg

Mattsson svarade för en av de stora svenska bragderna i Rio när hon tog OS-brons med ett skadat knä. Sedan dess har hon blivit mamma och gjort en nysatsning. Bronset från Brasilien ger Mattsson ett lugnt inför hennes fjärde OS.

– Om jag inte hade haft den (medaljen) hade jag varit mer nervös och mer stressad, sade hon till OS egen hemsida efter kvalet i juni.

Då avgörs det: Final och bronsmatch 6 augusti.

7. Sarah Sjöström, simning - 50 meter fritt

Sista individuella chansen för Sjöström i Tokyo. I finalerna på 100 meter fjäril och 100 meter fritt hade hon inte kraft att utmana de allra bästa. Den detroniserade simdrottningen är inte helt tillbaka efter armbågsskadan i vintras. Lämnar hon Japan med en medalj är det en bragd.

Då avgörs det: Final 1 augusti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS