Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sarah Sjöström vann sin semifinal på 100m fristil och är storfavorit till guldet.

Sjöströms guldgrepp efter Blumes blunder

Sarah Sjöström gick från val till delfin på 100 meter fritt i sim-EM. Nu är hon storfavorit i onsdagens final sedan huvudkonkurrenten Pernille Blume, Danmark, simmat bort sig i semifinalen på ett märkligt sätt.

Blume agerade som om hon fått hjärnsläpp och plötsligt trott att det handlade om 50 meter. Hon gick ut i ett hejdlöst tempo och hade 23,98 på första längden – nästan sekunden snabbare än när Sjöström slog världsrekord på 100 meter i VM i fjol.

Vid vändningen slog hon handen i kaklet ungefär som det handlade om målgång, innan hon vände.

Sedan orkade inte danskan och missade final med nästan en halv sekund.

Hon gjorde bara ett par tv-intervjuer efteråt, men förnekade för danska TV2 att hon drabbats av en blackout.

- Jag ville simma snabbt. Jag ville slå handen i kaklet och se hur det skulle gå första 50 meterna. Det var ett beslut jag själv tog. Sedan blev jag bara trött, det är inte så mycket att göra åt, sade hon.

Det kan också tolkas som att hon gick för världsrekordet på 50 meter fritt. Det är märkligt nog tillåtet enligt reglerna, bara man fullföljer hela loppet. Men Sjöströms 50-metersrekord, 23,67, stod sig.

"Mycket, mycket bättre"

Blume, som blev besegrad på 50 meter fritt av Sjöström med en hundradel, hade haft snabbaste tid i försöken, 52,97.

I försöken simmade Sjöström på 53,45 och förklarade efteråt att hon känt sig som en val i vattnet.

I semifinalen kapade hon den tiden med 78 hundradelar till mästerskapsrekordet 52,67. Hon var 68 hundradelar före närmaste konkurrent, Femke Heemskerk, Nederländerna.

- Det gick mycket, mycket bättre. Jag var mycket högre på vattenytan. Men det såg jag i början på mästerskapen att jag blir bättre och bättre ju fler lopp jag får i kroppen. Jag har ju en försökssimning på 50 meter fjäril i morgon (läs onsdag) också, så det är superbra att jag får ett lopp på morgonen också, sade hon.

Sjöström hade två dagar ledigt efter gulddubbeln på 100 meter fjäril och 50 meter fritt i lördags.

- Det är som att man kommer tillbaka till en helt annan tävling när man har vilat i två dagar. Man blir lite seg av att sitta still för mycket, sade Sjöström.

Skagius utslagen

Nu ser det ut som att hon har guldet vikt för sig – och att hon kan sluta EM-simningen som fyrfaldig guldmedaljör.

Så många guld har hon aldrig tagit under ett och samma mästerskap.

Johannes Skagius slogs ut i semifinalen på 50 meter bröstsim med tionde tid, 27,39. Det var tolv hundradelar långsammare än i försöken och han missade final med 22 hundradelars marginal.

Den förre talangen, nu 23 år gammal, drabbades av en depression när han flyttade hem till Sundsvall förra hösten från en simsatsning i Österrike och tvingades jobba och studera parallellt med träning på egen hand. I maj flyttade han till Stockholm, ska simma för Neptun och plugga. Nu ser han ljuset igen:

- Nu har jag allting klart för mig. Jag har en bra klubb att träna i, träningspartners och studier som kommer. Nu har jag en tillvaro som är stabil.