Sjöströms finalrival fast för doping

Jennie Johansson skulle ha fått simma final på 100 meter bröstsim i OS om kinesiskan Chen Xinyi hade dopningstestats före OS-starten. I stället lämnade Chen ett positivt dopningsprov först efter semifinalen. Kinesiskan slutade också fyra på 100 meter fjäril - en distans som Sarah Sjöström vann.

ANNONS
|

Under natten till fredag kom den första dopingavstängningen i OS hittills. BulgariskanSilvia Danekova får nervöst vänta på B-provet innan hon kan tävla på3000 meter hinder, sedan hon fastnat i en dopingkontroll.

Testats positivt

Näst på tur att anklagas för doping är den 18-åriga simmaren Chen Xinyi. Tidigare i veckan slutade hon fyra när Sarah Sjöström slog världsrekord och vann 100 meter fjäril.

Den 18-åriga kinesiskans dopningsprov visar spår av hydroklorotiazid, ett ämne som används för att dölja andra dopningssubstanser.

Kinas simförbund säger i ett uttalande att man motsätter sig all form av dopning och har bett Chen att samarbeta med utredarna. Chen var även anmäld till fredagens försök på 50 meter fritt.

ANNONS

Dessutom missade Jennie Johansson final på 100 meter bröstsim efter att ha slutat nia på distansen, precis utanför finalen. En finalplats som istället Chen fick. Kinesiskan slutade på en fjärdeplats även i den finalen.

Efter att precis ha missat finalen på 100 meter bröstsim rasade Jennie Johansson mot att den tidigare dopningsavstängda ryskan Julia Jefimova, som gick till final och blev tvåa, tilläts delta i OS.

"Så mycket kärlek för den här sporten. Jag har gråtit många tårar i kväll. Det var så roligt att simma i semifinalen bredvid mina fantastiska vänner, tyvärr slutade jag nia. Mitt hjärta och min hjärna kommer att simma i finalen i morgon, även om den där banan är upptagen av en person som inte förtjänar den", skrev Johansson på Instagram.

ANNONS