Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simstjärnan Sarah Sjöström tog på tisdagen 17 simmärken på 16 minuter och 26 sekunder. Trots alla sina medaljer (50 mästerskapsmedaljer, två Jerringpris och ett bragdguld) hade hon aldrig tagit ett enda simmärke. Artisten Måns Zelmerlöw försökte också, men fick nöja sig med sex märken.

Sjöström tog 17 simmärken på 17 minuter

Världens bästa simmare hade inte tagit ett enda simmärke. För att fler barn ska få lära sig att simma tog Sarah Sjöström 17 stycken på 17 minuter.

- Jag klarade det! Jag hade ungefär 30 sekunders marginal, säger Sarah Sjöström.

Hon har nyss klivit upp ur bassängen i Tibblebadet i Täby efter att ha klarat utmaningen: att på 17 minuter ta alla simmärken, 17 till antalet, som ingår i Svenska simförbundets grundläggande pedagogik för simkunnighet.

Måns missade

Artisten Måns Zelmerlöw försökte göra detsamma, med Sjöström som påhejare, men den tidigare Eurovisionvinnaren fick nöja sig med att fixa sex av märkena.

Så vad är poängen med att en av världens bästa simmare – Sjöström är världsetta på fyra distanser – bland annat ska:

• doppa hakan och ena örat under vattnet, och "koka vatten" med munnen (Baddaren Grön)

• flyta fem sekunder i ryggläge (Sköldpaddan)

• simma fem meter med valfritt simsätt (Bläckfisken)?

Utmaningen, som ett svenskt spelbolag låg bakom, handlade om att uppmärksamma hur viktigt det är med simkunnighet. Sarah Sjöström tog inte själv några simmärken när hon var yngre, då hon inte började simma förrän i elvaårsåldern.

"Världens viktigaste sport"

- Simning är ju världens viktigaste sport, det är livsviktigt att kunna och därför ville jag visa att simmärkena är ett första steg till att lära sig simma. Det här kan vara en grej som gör det lite roligare för barn att lära sig simma, säger Sarah Sjöström.

16 minuter och 23 sekunder tog det för Sjöström att ta alla simmärken. Därmed klarade hon utmaningen vilket ger Svenska simförbundet 100 000 utlovade kronor från spelbolaget, att använda i arbetet med att utbilda fler simlärare.

- Men jag fick faktiskt trycka på lite på simdelarna, för jag visste att det var mitt starka moment. Jag missade ett dyk i början och så fick jag vatten i glasögonen, men jag klarade det.