Sarah Sjöström tycker det är helt rätt att Sun Yang stängs av i åtta år.
Sarah Sjöström tycker det är helt rätt att Sun Yang stängs av i åtta år. Bild: Andrew Medichini/AP/TT

Sjöström om Sun: "Vi firade ordentligt"

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang stängs av i åtta år. Ett glädjebesked, enligt Sarah Sjöström och flera andra svenska landslagssimmare.
– Det här var verkligen bra nyheter, säger 26-åringen till Dagens Nyheter.

ANNONS

Beskedet att Idrottens skiljedomstol Cas har tilldelat den flerfaldige OS- och VM-guldmedaljören i simning, Sun Yang, en åtta år lång avstängning var välkommet för Sarah Sjöström.

– Vi fick höra det mitt under ett träningspass och alla firade ordentligt. Han förtjänar åtta års avstängning, säger den svenska världsstjärnan till DN.

Sun Yang, som tidigare varit avstängd för dopningsbrott i tre månader, ska vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ha vägrat lämna blod- och urinprov och sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Kinesen uppges, enligt det internationella simförbundet Finas rapport, sedan ha förstört ett blodprov med en hammare.

"Rättvisan vann"

Landslagssimmaren Michelle Coleman reagerar, liksom Sjöström, med glädje på beskedet.

ANNONS

– Jag vågade inte tro att rättvisan skulle vinna, men den här gången gjorde den det. Det gör mig väldigt glad, säger hon till DN.

I samband med förra årets sim-VM, där Sun Yang vann två guld i sydkoreanska Gwangju och fick ta emot protester både från publik och tävlingsmotståndare, valde den svenske landslagssimmaren Simon Sjödin att lyfta fram en mer nyanserad bild.

– Sun Yang är inte den enda som är dopad här, men de riktar mobbningen mot honom. I stället för att stå upp mot alla som är dopade och Fina, sade han.

"Överraskande"

När Dagens Nyheter når Sjödin efter beskedet om Sun säger han att avstängningsdomen var både förvånande och välkommen.

– Herregud, det var överraskande. Jag trodde han skulle gå fri och kunna delta i sommarens OS.

– Men det är jättebra att de sätter hårt mot hårt och verkligen visar att det inte är okej med dopning.

Sun Yang kommer enligt den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua att överklaga Cas dom till schweizisk domstol.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS