Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sjöström och Coleman vidare till semifinal

Sara Sjöström och Michelle Coleman tog sig utan större problem vidare till semifinal i 100 meter fristil. Problem var det dock för Discovery och de som ville följa OS-simningen.

Så här långt i turneringen lyser de svenska OS-medaljerna med sin frånvaro. De svenska simmerskorna har haft lite medaljvittring, men ännu ingen utdelning.

En sjätteplats i lagkappen 4x100 meter fritt och en sjundeplats för Sara Sjöström i 100 meter fjäril där Louise Hansson också blev femma är de resultat som kan noteras så här långt. Men än finns det möjligheter kvar.

Vid onsdag lunch var det dags för försök i damernas 100 meter frisim, där både Sara Sjöström och Michelle Coleman tog plats på startplattformarna.

Sara Sjöström har visat god form i frisimmet, i lagkappsfinalen satte hon nytt olympiskt rekord med sin förstasträcka.

Den fina formen visade sig stanna kvar. I dagens femte heat fick Sjöström en okej start. I vändningen var hon fjärde simmare, men efter en stark avslutande sträcka blev hon först i mål. Tiden noterades till starka 52.91, försökens femte snabbaste tid.

– Jättekul att jag gick vidare. Jag har aldrig varit med om så snabba försökstider någonsin tidigare på 100 meter frisim i ett mästerskap, säger Sjöström till TT efter tävlingen.

I det sjunde heatet var det sedan Michelle Colemans tur. Även hon låg lite längre bak i vändningen, som sjunde simmare, men tog sig under målrakan upp på femte plats till målgång. Coleman kom in på tiden 53.53, vilket var dagens tolfte snabbaste tid.

Med det kvalificerade sig båda de svenska deltagarna bland de 16 bästa simmarna, som avancerar till semifinal.

Semifinalsheaten avgörs tidigt torsdag morgon, med start 03:53.

Hansson vidare i bröstsim

Sophie Hansson tävlade strax efter Sjöström och Coleman, men i 200 meter bröstsim.

22-åringen kom fyra i sitt försöksheat med tiden 2:23.82, vilket var tolfte snabbaste tid i kvalen och Hansson är klar för semifinal.

Bäst tid kom i Hanssons heat när Sydafrikas Tatjana Schoenmaker satte nytt olympiskt rekord, 2:19.16, endast fem hundra delar från världsrekordet.

Discoverys miss

Men för de som försökte följa svenskorna i sina kvalförsök blev det en tilltrasslad historia. Alla heat gick att följa på Discovery +, dock utan svenska kommentatorer.

På tv fick man bara se Sarah Sjöströms heat i delad skärm bredvid den individuella dressyrfinalen.

LÄS MER: Har Discovery glömt bort hur man gör?

Då fick dressyrkommentatorn Henrik Johnsson kliva in och referera Sjöströms heat.

– Ser ut som att hon tar det här heatet. Tack för visat intresse, det är jag som är Sarah Sjöström, sa han i sändningen.

Discovery, som tidigare fått en hel del kritik för sina OS-sändningar, blev återigen mål för ett antal upprörda twitterinlägg.

“Jag vill se simkvalet men det är helt tyst? Snälla säg att jag gjort fel för en av de största OS-sporterna kan väl inte gå okommenterat?” skriver en användare på twitter.

LÄS MER: Discoverys svar: ”Största och mest komplexa produktionen”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.