Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström vann sin semifinal på 100m fjärilvid sim-EM i Glasgow, Storbritannien.

Sjöström jagar dubbla guldfester

Vad kan man hitta på inom loppet av lite drygt tio minuter? Tja, heter man Sarah Sjöström kan man slå till med två världstider och kvala in till dubbla EM-finaler i simning. Med överlägset bästa tid på 100 meter fjäril och näst bästa på 50 meter fritt.

På lördagskvällen kan det bli dubbel guldfest för superstjärnan, utsedd till världens bästa kvinnliga simmare i fjol.

Detta efter en imponerande uppvisning under drygt tio stressiga minuter i Tollcross international swimming centre i Glasgow:

+ Först flög hon fram på 50 meter fritt, noterade 23,96 – 29 hundradelar över sitt världsrekord - och vann sitt semifinalheat enkelt. Sammanlagt hamnade hon dock sju hundradelar bakom heta danska OS-vinnaren Pernille Blume som förbättrade sitt danska rekord med just sju hundradelar.

+ Drygt tio minuter efter den urladdningen simmade hon 100 meter fjäril på 56,66 och var 88 hundradelar före närmaste konkurrent, ryskan Svetlana Tjimrova. I finalen får hon sällskap av Louise Hansson som hade femte tid med 57,99.

Storfavorit

På 100 meter fjäril är Sjöström storfavorit och kan fira tioårigt guldjubileum då hon 2008 slog igenom som 14-åring och vann EM-guld på distansen. Supersvenskan har inte förlorat en mästerskapsfinal på sin OS-guldgren sedan EM 2014.

På lördagskvällen får hon dessutom börja med 100 meter fjäril och sedan vila i drygt en timme innan det är dags för 50 meter fritt.

– Det blir kul att komma in i morgon och köra en hundring fjäril när man är fräsch. Både i försöken och nu på eftermiddagen fick jag köra 50 fritt före. Jag känner att jag kan få ut min bästa kapacitet när jag får lite bättre längd i tagen och när jag inte har lika mycket mjölksyra i kroppen, sade hon.

Rysarduell

På 50 meter fritt ser det ut att bli superhet rysarduell mot Pernille Blume.

– Absolut, hennes utvecklingskurva är så här (visar brant uppåt med handen), medan jag har stått och stampat på samma tid i flera år. Jag behöver bara få till mina detaljer för att jag ska veta att det ska gå bra, sade hon.

Nåja, stått och stampat, var väl lite överdrivet. Sjöström slog ju världsrekord så sent som i fjol på vägen fram mot VM-guld.

Louise Hansson bröt en barriär när hon för första gången simmade under 58 sekunder på 100 meter fjäril, 57,99.

– Äntligen, pustade hon:

– Det är skönt att jag kunde simma under 58, även om det var precis, trots att det inte var perfekt och jag gled in i vändningen och målgången.

Hon har också hugg på en medalj. Till tredjeplatsen skiljde bara två tiondelar i semifinalen:

– Sarah är ju klar favorit, sedan är det en väldig öppen final. Allting kan hända.