Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström.

Sjöström efter silvret: "Jag är inte nöjd"

Sarah Sjöströms motor hackade på 100 meter fritt och EM-finalen slutade i silverbesvikelse. Två timmar senare hade allt vänt med dubbla silver på lagkappen och 100 meter medley.

Världens snabbaste simmare, Sarah Sjöström, missade överraskande finalen på 50 meter fjäril i kortbane-EM i Köpenhamn. Dagen efter var hon tillbaka i bassängen i Royal Arena för att ta revansch. Med Sjöströms mått mätt – som på de flesta distanser mäts med guld – började det illa med ett silver på 100 meter fritt.

– Jag är inte nöjd. Jag vill vinna när jag simmar 100 meter frisim. Jag kan inte göra något rätt på den här tävlingen. Det är inget som funkar.

– Jag tror att musten redan är borta. Jag kände mig redan klar med året innan jag kom hit. Det finns ingen extra motor i slutet på loppet, sade Sjöström efter andraplatsen och tiden 51,03.

Första gången under 23 sekunder

Då kände 24-åringen att hennes mest framgångsrika – men ack så långa – säsong började sätta sig i kroppen. Sedan juli har säsongen innehållit tre guld och ett silver på VM i långbana och en första full satsning på världscupen, som Sjöström tog hem totalsegern i. Två timmar efter 100 meter fritt hoppade hon i på andrasträckan i lagkappen över 4x50 meter frisim och simmade på 22,94 med flygande start.

– Det är första gången för mig under 23 sekunder. Så det är jag väldigt nöjd med, säger Sjöström, som simmar 50 meter fritt i EM på söndag.

Sjöström förde upp Sverige – där Michelle Coleman startade – till en silverplats. En placering som Louise Hansson och Nathalie Lindborg höll ända in i mål. Trots att hemmastjärnan Pernille Blume frenetiskt jagade på Danmarks sista sträcka till ett öronbedövande jubel i arenan.

– Vi var väldigt glada att vi slog Danmark. Det är ju väldigt kul att slå dem på hemmaplan – det ska vi inte ljuga om, säger Sjöström.

Däremellan hann Sarah Sjöström ta ett silver på 100 meter medley. Åt ungerskan Katinka Hosszu, som vann dubbla OS-guld i medley Rio de Janeiro förra sommaren (200 och 400 meter) och EM-guldet i kortbana 2015, fanns inget att göra. Hosszu var 95 hundradelar före i mål.

– Det blir ju silver, det visste man i princip innan man hoppade i, säger Sjöström och skrattar.

"Alla gör ju misstag"

Sjöström är halvvägs in på sitt tuffa individuella EM-schema i Köpenhamn. Världsstjärnan har 50 och 200 meter fritt samt 100 meter fjäril kvar att simma i helgen. Besvikelsen efter den missade finalen på 50 meter fjäril kom hon snabbt över.

– Alla gör ju misstag och då får man lära sig av det och gå vidare. Det är väl kul att man fortfarande kan lära sig av saker efter tio år i världseliten.