Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sjöstedt: Flytta EM från Rumänien

Rumänien är ett av värdländerna för sommarens kommande EM-fest. Men efter gårdagens nya läktarskandal vill Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att mästerskapet flyttas.
– Uefa måste visa att de tar den här typen av händelser på allvar och utdela kännbara straff, säger Sjöstedt enligt Expressen.

Sverige blev klart för EM efter 2–0-segern mot Rumänien på fredagskvällen. Men firandet på Arena Națională solkades ned av (ljud)bilderna under matchen, då Alexander Isak fick utstå rasistiska glåpord från delar av hemmapubliken.

LÄS MER: Rasism och inkastade knallskott i Sveriges EM-kvalmatch

– Det är klart att det är tråkigt för stunden, samtidigt var vi förberedda på att det skulle kunna hända. Men jag tycker jag hanterade det bra och lagets stöd är otroligt. Vi klarade det galant tycker jag. Det är otrolig tråkigt att det händer men vad kan man göra? frågade sig anfallaren i C More.

Dagen efter matchen var även Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson tydlig med att fördöma rasismen på läktarna. Men när frågan lyftes om att från Uefas sida flytta EM från Bukarest på grund av de upprepade rasistskandalerna var detta inte aktuellt, enligt Nilsson:

– Jag tycker inte att ett antal fans ska få förstöra det, sa han till TT.

"Helt oacceptabelt"

En som dock tycker att ett sådant straff vore fullt rimligt är Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– Att spelare utsätts för rasism från publiken är helt oacceptabelt. Uefa måste visa att de tar den här typen av händelser på allvar och utdela kännbara straff. Jag tycker det är rimligt att kommande matcher flyttas till ett annat land, säger Sjöstedt enligt Expressen.

Sverige har tidigare ansökt om att vara en av värdnationerna till EM 2020, men föll på målsnöret trots en nybyggd nationalarena (vilket Friends arena var när värdstäderna utsågs).

Värdstäder för fotbolls-EM 2020

London, England (Wembley)

Baku, Azerbajdzjan (Olimpiya Stadionu)

Köpenhamn, Danmark (Parken)

Dublin, Irland (Aviva Stadium)

Rom, Italien (Stadio Olimpico)

Amsterdam, Nederländerna (Amsterdam Arena)

Bukarest, Rumänien (Arena Națională)

Sankt Petersburg, Ryssland (Zenit Arena)

Glasgow, Skottland (Hampden Park)

Bilbao, Spanien (Estadio San Mamés)

München, Tyskland (Allianz Arena)

Budapest, Ungern (Új Puskás Ferenc Stadion)

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.