Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Sjöbergs ilska mot kontroversiella förslaget: "Vill kräva ett fribrev"

Det europeiska friidrottsförbundet vill skriva om rekordlistorna och stryka alla rekord innan 2005. Därmed riskerar Patrik Sjöberg att förlora sitt Europarekord. Något som höjdhoppslegendaren inte är särskilt nöjd med. – Jag kommer kräva ett fribrev, säger han till Radiosporten.

Europeiska friidrottsförbundet vill stryka alla rekord satta tidigare än 2005. För att rekorden ska kunna anses vara trovärdiga vill förbundet att det ska finnas dopningsprover från rekordtillfället, som ska ha sparats i minst tio år, något som man inte började med förrän 2005. 

– Förslaget har tagits fram utifrån att vi vill stärka friidrottens trovärdighet i allmänhetens ögon, som vi upplever det nu känns det inte trovärdigt att vi har resultat från 40 år tillbaka i tiden som ingen varit i närheten av sedan dess, säger Toralf Nilsson, som sitter i Europeiska friidrottsförbundets styrelse, till Radiosporten.

"Skicka tillbaka alla medaljer" 

Förslaget skulle innebära att Patrik Sjöbergs höjdhoppsrekord från 1987 riskerar att tas bort. Något som legendaren inte är särskilt belåten med. Sjöberg har riktat skarp kritik mot förslaget och säger att han kommer kräva ett fribrev, där förbundet tydligt förklarar att hans höjdhoppsrekord inte ingår i kategorin dopningsmisstänkta. 

– Vi glömmer så lätt vår historia, om tio år kommer andra människor sitta och läsa de här besluten och tabellerna och då är det ju att man tog bort de gamla dopningsrekorden och det tänker inte jag ställa upp på, säger han till Radiosporten. 

Och på frågan om hur han ser på möjligheten att få gehör för sin önskan svarar han: 

– Jag kommer i alla fall föra fram mitt krav, annars kan jag skicka tillbaka alla medaljer jag vunnit.

För att se ett utdrag från Patrik Sjöbergs karriär, bläddra i bildspelet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.