Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Madelen Janogy (till vänster) fick 90 minuter i Algarvepremiären mot Schweiz.

Självsäker Janogy trivs i landslagskläderna

Hennes blott andra landslagssamling. Trots det har det blivit 90 minuters fotboll i Algarvepremiären och ett konfliktfritt intåg i landslagskläderna för Madelen Janogy.

För de som följt damallsvenskan under fjolåret så har det varit svårt att undkomma Madelen Janogys framfart. Den Falköpingsfostrade anfallaren var tongivande i att lilla Piteå överträffade alla förväntningar och tog hem SM-bucklan.

Nu, några månader efter att ha fått lyfta kronprinsessan Victorias pokal för första gången, kan Madelen Janogy kalla sig själv för en A-landslagsspelare.

Första trupputtagningen skedde i lägret i Sydafrika när hon sent omsider fick en första A-landslagskallelse.

I sin andra landslagssamling fick hon spela hela matchen när Sverige körde över Schweiz med 4–1.

- Vi gör en stabil match och vi spelar bra. Det är lite nerver när man startar första gången men det kändes bra. Jag kommer in bra, de (lagkamraterna) hjälper mig, det är mycket snack så det är superenkelt, säger 23-åringen efter sin första 90-minutare i landslagskläder.

Ingen onödig press

Även om Peter Gerhardsson varit tydlig med att det kommer matchas brett under lägret så är det svårt att tolka Janogys fulla match som något annat än att det är en spelare förbundskaptenen är extra nyfiken på att se i landslagsmiljön.

TT: Känner du ett stort förtroende från förbundskaptenen?

- Det känner jag verkligen att jag har. Det är viktigt att jag kommer in i spelet. Jättekul att jag fick spela 90 minuter, säger Janogy.

TT: Finns det en extra press när du vet att en VM-trupp snart ska tas ut?

- Nej, jag tänker mest att jag ska gå ut och göra det jag brukar göra. Så får man se vart det leder. Inte sätta någon onödig press. Jag vet vad jag kan och jag är uttagen för att jag är bra på vissa saker som jag ska gå ut och göra på planen.

"Låtit mig komma in"

Det som står klart är att Janogy inte haft några problem att smälta in i landslaget utanför planen i alla fall.

- Jag har kommit in i laget fantastiskt bra. Det är jättekul, säger Janogy, som skiner upp som en sol när just de nya landslagskamraterna kommer på tal.

- Det känns inte som att jag är ny. Det känns inte som att det här är mitt andra läger. Det känns som jag varit med tidigare. Som jag redan sagt till tjejerna så har de har verkligen låtit mig komma in i gruppen. Det känns jättebra.

TT: Ser du likheter mellan Piteå och landslaget på den punkten?

- Ja, verkligen, det gör jag.