Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ska Zlatan återvända till landslaget? Mattias Balkander tycker det. Bild: Andreas L Eriksson, GP
Ska Zlatan återvända till landslaget? Mattias Balkander tycker det. Bild: Andreas L Eriksson, GP

Mattias Balkander: Självklart ska EM-frågan ställas till Zlatan

Någonstans landar vi i varför det från förbundshåll anses vara fel att ägna sig åt övertalning. Historien kommer inte vara nådig mot den eller de som inte försökte. Jag tror nämligen att det är möjligt – och att det skulle göra landslaget bättre.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ja, jag har förstått att landslag inte är allt och att det i en föränderlig tid under en karriär inte längre ses som en självklar höjdpunkt att spela för sitt land.

I min värld är det fortfarande nummer ett och den huvudsakliga måttstocken när vi jämför.

LÄS MER: Tolfte Guldbollen till Zlatan – hyllar fansen

Landslagsspel är inget man tackar nej till ... såvida man inte har sina skäl.

Zlatan Ibrahimovic bedömde efter 116 landskamper och 62 mål ha sina.

Dessa har välkomnats av vissa och har i efterhand – så även av mig – setts som en av huvudförklaringarna till VM-framgången i Ryssland 2018.

Med Zlatan i laget: Alla bollar via Zlatan = långsamt och förutsägbart.

Utan Zlatan i laget: Ökad variation = fler får ut mer av sin kapacitet.

Har aldrig sett något liknande

Detta är såklart en grov förenkling, men faktum kvarstår att resultaten under Zlatan Ibrahimovics rekordartade landslagskarriär var blandade. Någon mästerskapstopp blev det aldrig. Han har varit stark däremellan och produktiv hela vägen, men i jämförelse med den påverkan han har haft på sina klubblag finns en tydlig skillnad.

Därav denna text – som egentligen handlar om det sensationella i att som 39-åring toppa Serie A:s skytteliga och föra en av världens stora klubbar förbi sentida och Ronaldo-boostade toppklubben Juventus.

Det borde inte gå.

Vi har aldrig sett något liknande.

Det kommer inte ske igen.

Bäste landslagsspelare 2020 var Victor Nilsson Lindelöf. Men snart 20 år efter rekordförsäljningen till Ajax är Zlatan Ibrahimovic fortfarande Sveriges bästa fotbollsspelare. Han vinner Guldbollen TROTS att han inte spelar i landslaget. Det är remarkabelt då insatser där är en betydande faktor när juryn väljer.

Låt Sjöstrand bistå om Andersson vacklar

Att föreslå en landslagscomeback för vår meste målskytt genom tiderna väcker känslor. Förbundskaptenen kommer skruva på sig, huvudpersonen behöver övertalas (läs: trugas), utfallet är oklart och åsikterna kommer att gå isär.

Låta lagt kort ligga?

Sitta still i båten?

Jag tycker inte det.

LÄS MER: Udda gala summerade fotbollsåret – alla pristagarna

När svenska fotbollssupportrar om, låt oss säga tio år, ser tillbaka på EM-sommaren 2021 kommer frågorna i så fall handla om varför italienska ligans främste målgörare inte fanns med.

Det kommer inte att bli enkelt att förklara att några försök till övertalning aldrig gjordes; att inte någon enda person från SvFF ringde, skickade ett mess eller hälsade på i Milano.

Om Janne Andersson inte själv vill ta den första kontakten kan säkert kompisen och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand bistå.

Förutsatt att det handlar om att ställa de elva bästa spelarna på planen i EM-premiären till sommaren är det vägen att gå.

Avslutningsvis: Zlatan Ibrahimovic har precis som alla oss andra fel och brister som människa. Dessa bör inte ses som oöverstigliga hinder utan mer som en match att spela – för att sedan gå vidare till nästa. Som livet i stort.

LÄS MER: Diamantbollen till Magdalena Eriksson