Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Självklart är det ett väldigt pressat läge"

IFK Kungälvs ekonomiska kris kvarstår. Klubben fick nyligen sin borgensansökan för ett lån på 1,8 miljoner kronor avslagen av kommunens tjänstemän.… – Självklart är det ett väldigt pressat läge, säger ordförande Stefan Strand till GP.

I våras stod det klart att IFK Kungälv nekades elitlicens inför årets säsong. Klubben tvingades tacka nej till spel i landets högsta serie och i stället sikta in sig på allsvenskan. Sedan beskedet har i stort sett allting i den anrika föreningen handlat om att försöka få ordning på ekonomin. 

Efter årsmötet i slutet av september skickade IFK Kungälv in en ansökan till Kungälvs kommun om att kommunen skulle gå i borgen för ett lån på 1,8 miljoner kronor. 

– Situationen är allvarlig – lånet är helt enkelt nödvändigt för att klubben ska överleva, sa nye ordförande Stefan Strand till GP då. 

Nu, drygt två månader senare, har kommunens tjänstemän tagit ställning. Och för IFK Kungälvs del blev beskedet inte vad man hade hoppats på.   

– Tjänstemännen har sagt nej. De stöttar sig mot ett regelverk om att man inte kan ge borgen, säger Stefan Strand.  

I nästa vecka ska ärendet upp på politikernas bord. Ett avslag på förfrågan skulle innebära en tuff smäll för den skuldsatta klubben - men Stefan Strand är ändå förhoppningsfull och han hoppas, oavsett kommunens beslut, att IFK Kungälv ska kunna ta sig ur den ekonomiska krisen. 

– Vi har ansökt - och vi vill ha ett formellt svar, men vi är medvetna om läget och jagar på andra lösningar.

Hur kan en sådan "annan" lösning se ut?
– Det vill jag inte kommentera i nuläget, men vi jobbar med andra spår, det har vi gjort sedan i mars.  

Hur ser du annars på situationen som klubben befinner sig i? 
– Självkart är det en tuff period, ekonomiskt är det väldigt pressat.

Men ordföranden menar ändå att det finns en stark tro inom IFK Kungälv på att man ska kunna ta sig ur krisen. 

– Vi kämpar och sliter enormt för att få ordning på ekonomin. Det är ett jäkligt tufft arbete och det kräver mycket tid, men vi är fast beslutna om att en förening som är bildad 1940 ska överleva det här. 

– Vårt representationslag och vår ungdomsverksamhet känns jättebra, det är mycket därför vi är så fast beslutna om att vi ska klara oss ur det här. Det ger oss drivkraft. 

Vad tror du är anledningen till att klubben hamnade i den här pressade situationen?
– I grunden bygger det på en elitsatsning som gick fel. 

I dagsläget, hur ser du på föreningens framtid?
– Vår vision är att vi ska vara en sund förening med ekonomi i balans. Om vi en dag ska tillbaka till elitserien är ointressant för tillfället, just nu handlar det om att överleva. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.