Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sirius jublar med supportrarna efter avancemanget till allsvenskan.

Sirius tillbaka – efter 42 år

42 års väntan är över. Sirius är återigen att allsvenskt lag. 1–0 borta mot Halmstad räckte för att säkra biljetten tillbaka till fotbollens finrum.

Hösten hade på allvar tagit sitt grepp om Örjans Vall. Vinden tog i och regnet strilade ner. Men det spelade ingen roll. Klockan 20.52 – då domaren Magnus Lindgren satte armarna i vädret, blåste av och därmed förkunnade att Sirius besegrat Halmstad med 1–0 och på så sätt tagit sig tillbaka till fotbollsallsvenskan – lyste de tillresta supportrarnas vilda jubel ändå upp den mörka oktoberkvällen.

- Det är fem års hårt jobb som ligger bakom det här. Det är ingen trollgrej direkt, sade Kim Bergstrand.

- Vi har insett att vi gjort en bra prestation under säsongen.

Bergman Sirius hjälte

Det är inte mer än tre år sedan Kim Skoglund sköt upp Sirius i superettan. Nu fick klubbens stora fanbärare fira ytterligare ett avancemang, den här gången iklädd guldtröja med texten "allsvenskan 2017".

- Det är svårt att sätta ord på det. Det här betyder jättemycket för hela staden, sade han till TV4 Sport.

Stor hjälte för Uppsalalaget blev Jakob Bergman. Den 20-årige försvararen nickade in matchen enda mål efter en hörna i upptakten av andra halvlek.

Sirius behövde tre poäng för att säkra den allsvenska platsen – och efter en smådarrig inledning tog gästerna över initiativet. Vid sidan av Bergmans fullträff hade Skoglund ett skott i ribban, och dessutom brände inbytte skyttekungen Dragan Kapcevic ett friläge. Slutskedet blev dock nervöst, Halmstad tryckte på för en kvittering – men utan att lyckas.

- Vi har haft en långsiktig utveckling med tro på spelarna och på spelet. Många har varit med sedan division 1, sade Bergstrand.

"Har tro på utveckling"

Just spelidén har Sirius fått mycket beröm för under året. Men om den följer med till allsvenskan är inte klart.

- Framtiden tänker jag faktiskt lämna just nu. Jag tänker för en gångs skull vara nöjd. Vi tar med oss glädjen, sade Bergstrand och återvände sedan till festligheterna på hotellet.

- Vi ska äta pannbiff med lök. Sedan får vi se vad som händer. Vi är nöjda och glada, det behövs inte så mycket.

Bakom Sirius gör nu AFC United och Halmstad upp om den andra direktplatsen till allsvenskan. Med två omgångar kvar att spela är AFC United tvåa i tabellen, fyra poäng före Halmstad som ligger på kvalplatsen. Dalkurd skuggar där bakom, ytterligare fyra poäng efter.