Björn Seeliger och Robin Hanson, två tonårstalanger som ger svensk herrsimning hopp.
Björn Seeliger och Robin Hanson, två tonårstalanger som ger svensk herrsimning hopp.

Simtalangerna som ger nytt hopp

Svensk herrsimning har under lång tid trampat vatten – men nu ser vändningen ut att vara på gång. Till EM i Glasgow kommer talangerna på bred front.

ANNONS
|

Det svenska simlandslaget har tack vare superstjärnan Sarah Sjöström och flera andra vassa damsimmare badat i medaljer under lång tid.

På herrsidan har det dock varit snustorrt.

Inte sedan 2012 – då Stefan Nystrand tog EM-silver på 50 meter fritt – har det blivit en blågul herrmedalj i ett mästerskap på lång bana (50-metersbassäng, som också används i OS).

En trend som snart kan brytas – kanske redan i Glasgow genom Victor Johansson, 19 år, som är Europatrea på 800 meter fritt i år.

Jönköpingssimmaren är en svensk simnings senaste stjärnskott och redan på VM i fjol slog han personliga rekord på alla distanser mellan 200 och 1500 meter fritt.

ANNONS

Unga talanger

Bakom honom finns också två spännande framtidsnamn, båda födda på 2000-talet:

+ Södertäljesimmaren Björn Seeliger, 18, tog JEM-guld på 50 meter fritt (med tiden 22.27) i Helsingfors i förra månaden.

+ Järfällas Robin Hanson, 17, vann guld på 200 meter fritt i Europadelen av ungdoms-OS förra året och brons på JEM i år. Han är redan nu med sina 1.48,65 näst snabbast genom tiderna i Sverige på distansen. Anders Holmertz har det svenska rekordet – det äldsta inom simningen från 1992 – på 1.46,76.

- Det är på killsidan det rör sig mest och jag tycker det känns skitkul att ha med Robin och Björn i EM. Speciellt då de också är med i lagen, lagkapper är viktigt för hela gänget och bra för utvecklingen, säger förbundskapten Ulrika Sandmark som inte har någon förklaring till talangexplosionen på herrsidan.

- Det där brukar gå i vågor.

ANNONS

Drömmer om OS

Båda drömmer om OS i framtiden – främst i Paris 2024 – men går utvecklingen lika spikrakt som hittills så kanske chansen finns redan till Tokyo om två år.

Robin Hanson blev nyligen uttagen till en talanggrupp av SOK (Sveriges olympiska kommitté) med sikte på 2024 och 2028. Det innebär bland annat stöd till tävlings- och träningsmöjligheter internationellt.

EM blir debuten i A-landslaget:

- Det är jättestort och roligt. Eftersom det är mitt första mästerskap så är målet först och främst att se och lära, men även att simma så snabbt jag kan, säger han.

Björn Seeliger var med på kortbane-EM i december:

- Jag skulle vilja ”persa” på 100 rygg, det var ett tag sedan, och komma ned mot pers på 50 frisim, säger den två meter långe Södertäljesimmaren som har haft en del ryggproblem, men fått bukt med det under sommaren.

ANNONS

De två delar rum på EM och njuter av att det finns flera simmare i samma ålder.

Även på damsidan finns det ett par tonåringar med i Glasgow, fjärilsspecialisten Sara Junevik, 18, och långdistanssimmaren Hanna Eriksson, 19. Bröstsimmaren Sophie Hansson lämnar tonåren på torsdagen då hon fyller 20.

Glasgow, TT:s utsände

Fakta: De nya tonårstalangerna

Namn: Robin Hanson.

Född: 2 april 2001 (17 år).

Klubb: Järfälla.

Landslagsmeriter: Gör debut i A-landslaget.

Grenar i EM: 200 och 400 meter fritt, lagkapp.

Namn: Björn Seeliger.

Född: 11 januari 2000 (18 år).

Klubb: Södertälje.

Landslagsmeriter: Debut i långbanemästerskap. Simmade kortbane-EM i december och åkte ut i försöken individuellt, men slog personliga rekord.

Grenar i EM: 50 och 100 meter fritt, 50 och 100 meter rygg, lag.

ANNONS