Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Simmarna siktar högt i Peking-OS

De svenska simmarna siktar högt. Flera av dem pratar redan nu om att vinna OS-guld i Peking nästa år. - Vi ska göra vårt bästa OS hittills, lovar förbundskaptenen Thomas Jansson.
Stefan Nystrand har en skön inställning till sig själv, sin simning och hela livet när han utan krusiduller lägger ut texten:
- Jag siktar på två OS-guld. Det är realistiskt och det har jag kapacitet för. Om jag lyckas med det måste jag sedan försvara dem i London 2012. Om jag inte lyckas vill jag i stället ha revansch i London.
Är du inte orolig att du blir helt knäckt om målsättningen inte infrias i Peking?
- Nej, men om jag skulle missa medaljer helt och hamna utanför pallen i båda loppen kommer jag såklart att bli väldigt besviken, svarar Nystrand som på onsdagen var 18 hundradelar över världsrekordet när han vann 50 meter frisim i världscupen i Eriksdalsbadet.
Josefin Lillhage, som blev tvåa på 400 meter frisim och trea på 100 meter i samma disciplin, försöker heller inte hemlighålla vad hon drömmer om.
- Ja, alltså, det är ju ett OS-guld, helt klart, säger Askimstjejen som ännu inte har tagit någon individuell guldmedalj i något stort mästerskap.
Att Therese Alshammar - som imponerande när hon vann 50 meter fjäril före Anna-Karin Kammerling på onsdagen - alltid har höga målsättningar och krav på sig själv vet vi sedan tidigare. Hon tog två silver i Sydney för sju år sedan och grät i direktsänd tv över guldmissarna. Lita på att hon i augusti nästa år väldigt gärna vill kliva upp överst på prispallen.
- All min planering är mot OS i Peking. Det är där jag ska vara som allra bäst. Allt annat är bara förberedelser, säger "Tessan", som också berättar att hon strävar efter att någon gång i karriären göra det helt perfekta loppet.
Thomas Jansson:
- I juni kommer vi - jag och simmarna - att konkretisera våra mål inför Peking. Då ska vi sätta på pränt hur många medaljer vi vill ta, hur många personliga rekord vi vill slå och så vidare …
Kan du inte redan säga något nu om ett rimligt medaljmål?
- Haha, nej, den fällan går jag inte in i. Men simmarna själva har ju sina individuella mål och där finns det väl några som siktar på guld. Allt jag kan säga är att vi har en vision om att göra vårt bästa OS genom tiderna.
Sverige tog fem medaljer i simning när USA och Australien bojkottade OS i Moskva 1980, och det blev fyra i Sydney 2000. Det är de två mest framgångsrika olympiska spelen - hittills.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.