Simlöften lämnar Mölndal efter missnöje

ANNONS
|

Christoffer Carlsen är just nu landets bästa frisimmare och precis hemkommen från VM i Kazan, där han satte personligt rekord på 50 meter fritt och gick till final i den mixade lagkappen.

Nu flyttar han till Helsingborg.

– Det känns spännande och nytt, det kommer att bli en intressant resa, säger Christoffer Carlsen.

Carlsens tränare Michael "Misja" Klevstig väljer att lämna Sverige för en satsning som chefstränare i Helsingør Swimclub och Christoffer följer med för simning i elitsimning i Helsingborg.

– Vi har inte möjligheten att ta nästa steg i Mölndal, så vi drar. Ändå har jag varit i klubben i tio år. Christoffer är en egen produkt som jag tycker att man skall ta hand om. Jättetråkigt, säger Misja Klevstig.

ANNONS

Misja Klevstig har varit Christoffer Carlsens tränare i åtta år och varit i Mölndals ASS (Mass) i tio år, samt landslagstränare i fem år. 2013 fick han utmärkelsen årets ledare av Västsvenska simförbundet.

Sveriges bästa simjunior Isak Eliasson byter också till den skånska klubben, samt talangerna Joachim Bratt och Filip Holmqvist.

– De har tvingat bort mig och simmarna från föreningen, för det finns inga pengar för att göra den här satsningen. De skriver i sina visioner att det skall finnas landslagssimmare i föreningen, men de arbetar tvärtemot.

– Jag har varit tydlig med att försvinner jag, så försvinner elitverksamheten och det har de inte brytt sig om, säger Misja Klevstig.

GP har fått ta del av Mölndalsklubbens verksamhetsplan för 2015, där landslagssimmare inte nämns i visionen.

Målsättningen är att vara en topp 10-klubb i landet.

Ingela Qvirist är ordförande i Mass:

– Vi brukar säga att vi är en breddklubb med toppsatsning. Vi har drygt 3000 medlemmar och 3-4 simmare som ligger på landslagsnivå eller strax under. Toppsimmarna är ett resultat av vår bredd. En idrottsklubb är som en triangel med en bred bas och en smal topp. Annars kan man lätt falla, säger hon.

ANNONS

Enligt henne får elitverksamheten oändligt mycket mer pengar än övriga verksamheter. Om gruppen skulle få åka på alla tävlingar och läger som begärdes skulle deltagaravgifter för övriga medlemmar behöva höjas rejält.

Beskeden om klubbytena anser hon är dystra på flera sätt.

– Det är klart att det är tråkigt att simmarna slutar. Coffe, Isak och Joachim har ju varit medlemmar här sedan simskolan. De är inte bara duktiga simmare utan också viktiga förebilder för de yngre simmarna, säger hon.

Misja Klevstig anser att det inte finns någon förening kvar på Västkusten med en grundlig elitverksamhet.

Det senaste året ska ha varit mentalt jobbig för simmarna i Mölndal.

– Klubben har även gett sig på simmarna och simmarna har mått dåligt över situationen. Vi har en ordförande som sagt att "den där jävla elitgruppen bara kostar pengar, de är ett svart hål". Att göra en elitsatsning i Mölndal är inte att tala om, säger Misja Klevstig.

Ingela Qvirist svarar:

– Nej, det har jag aldrig sagt.

– Jag har inte märkt att simmarna ska ha mått dåligt. Vi för kontinuerliga samtal med dem och om de hade mått dåligt, förmodar jag att de skulle ha sagt det, säger hon.

Den minskade elitgruppen i Mass kommer inte att ha egna träningar fullt ut, men fortfarande ha individuella upplägg på sina träningar.

ANNONS

Niklas Olsson, tidigare assisterande tränare i elitgruppen, ersätter Misja Klevstig i Mölndalsklubben.

ANNONS