Silver till Armand Duplantis efter finalrysare

Det blev ett blågult silver och sanslöst drama i stavhoppsfinalen. Till slut fick 19-årige Armand Duplantis se sig besegrad av amerikanen Sam Kendricks.
– Jag är glad. Jag gav 100 procent i varje hopp, säger "Mondo".

ANNONS
|

Regerande världsmästaren, fransmannen Renaud Lavillenie, rev ut sig redan under kvalet.

En guldkonkurrent borta, men det fanns helt klart några kvar när stavhoppsfinalen skulle avgöras i Doha.

Sett till världsårsbästa var Armand Duplantis trea av de tolv hoppare under tisdagen. Bäst hade amerikanen Sam Kendricks hoppat under uttagningen till VM, då hoppade han 6,06 – vilket är en centimeter högre än den personbästa höjd som Duplantis säkrade EM-guldet på 2018.

Tvåa inför finalen var polacken Piotrs Lisek med 6,02. Det högsta Duplantis hade hoppat under 2019 var sex meter blankt.

Duplantis form såg bra ut under inhoppningen och var den ende som valde att stå över starthöjden 5,55.

ANNONS

Genidraget: Bytte stav

När ”Mondo” väl gjorde entré i tävlingen, 15 centimeter senare, bjöd han på ett betryggande hopp och seglade enkelt över ribban. Inte heller nästa höjd var några problem för Duplantis, som därmed säkrade en medalj.

Det var nämligen endast han, Piotrs Lisek och Sam Kendricks som tog sig över 5,80. Nagelbitare var ordet när det hela skulle avgöras.

Efter två rivningar på 5,92 valde Duplantis att byta till en styvare stav inför sitt sista försök. Kendricks hade då klarat höjden och Lisek valt att stå över höjden efter rivning på första försöket.

Kanske var den styvare staven precis vad som behövdes. Någon minut efter den andra rivningen seglade Duplantis över 5.92.

– Jag minns knappt någonting från mina försök. När ribban blir hög är det de små sakerna som avgör. Staven kanske var lite för mjuk, jag minns knappt, säger han.

Silver efter nagelbitare

Duplantis första försök på 5,97 blev en rivning. Så även för Lisek och Kendricks. Trion rev även i andra försöket. Men det innebar att Lisek, som hade sparat två hopp från förra höjden, hade hoppat klart för kvällen. Därmed stod det klart att det som sämst skulle bli silver för Duplantis.

I tredje och sista försöket, med kniven mot strupen, klarade Duplantis 5,97 med darr på ribban. Det gjorde till slut även Sam Kendricks.

ANNONS

Duplantis och Kendricks rev sedan i de första försöken på 6,02. Höjden var två centimeter högre än vad Duplantis hoppat den här säsongen. Varken det andra eller tredje försöket var mer lyckosamt.

I och med att svensken inte klarade höjden gick guldet till Sam Kendricks, eftersom amerikanen hade färre rivningar på de tidigare höjderna. Trots att han var nära fanns det ingen besvikelse i 19-åringens tankar efter finalen.

– Det är en bra prestation och jag har ingen skam i att säga att podiet ser ut precis som det skulle. Den som vann förtjänade det. Den som vann förtjänade det, säger han.

Vad ska du göra nu?

– Vi ska träffas och ha en sista kväll. Men jag vet inte vad man kan göra i Doha. Det här blir sista gången på länge vi ser varandra. Jag vill verkligen hänga med de andra innan vi lämnar.

Nästa år väntar OS i Tokyo – men dit vill Armand Duplantis inte fokusera tankarna redan.

– Jag bryr mig verkligen inte om OS i dag. Jag vill bara göra allt annat än stavhoppning nu. Det var en rolig tävling men nu är jag trött på det. Nu får jag andas lite.

ANNONS
ANNONS