Anaheims svenske forward Jakob Silfverberg, till vänster, firar sitt matchavgörande mål i förlängningen mot Edmonton.

Silfverberg matchhjälte för Anaheim

Tre poäng i förra matchen. Ett matchavgörande mål nu. Jakob Silfverberg är guld värd i NHL-slutspelet i ishockey för Anaheim, som nu har kvitterat matchserien mot Edmonton. Pittsburgh är samtidigt en seger från semifinal.

|

Två raka förluster har följts upp av två raka vinster för Anaheim i kvartsfinalen mot Edmonton. Stor del i att det nu står 2–2 i matcher har svenske Jakob Silfverberg.

I det förra mötet gjorde han två mål och en assist, och lika viktig blev han när Anaheim nu tog ännu en seger, 4–3 efter förlängning.

Bara 45 sekunder

Silfverberg behövde bara 45 sekunder på sig i förlängningen innan han, assisterad av Ryan Getzlaf, direktsköt in segermålet, hans sjunde fullträff i slutspelet.

- Jag jagade efter pucken men fick inte riktigt tag på den, rundade runt mål och var på väg att byta. Då såg jag att Getzlaf lyckades vinna tillbaka pucken och jag blev helt fri, säger Silfverberg till Aftonbladet.

Även Rickard Rakell gjorde mål för Anaheim.

Lika jämnt är det inte i kvartsfinalen mellan Pittsburgh och Washington. Regerande mästarlaget Pittsburgh vann med 3–2, leder nu med 3–1 i matcher, och kan avgöra borta mot NHL:s seriesegrare i helgen.

Den svenske forwarden Patric Hörnqvist gjorde matchens första mål efter drygt fyra minuter, hans tredje mål i årets slutspel.

- Ett av de skönaste mål jag gjort i Pittsburghtröjan. Det här var en grymt viktig seger för oss, säger Hörnqvist till Expressen.

Formtoppad Fleury

Pittsburgh gjorde ytterligare ett mål i den andra perioden innan Washington svarade med två mål inom loppet av en minut, det första med assist av Marcus Johansson.

Kort därefter satte Justin Schultz 3–2 för Pittsburgh hemma i Pennsylvania, och segern var bärgad. Framför allt Pittsburghs målvakt Marc-André Fleury storspelade, och räddade 36 av de 38 skotten.

- Han har lyft sitt spel i den här avgörande delen av säsongen. Han är en Stanley Cup-vinnande målvakt, jag tycker att han visar det, säger coachen Mike Sullivan till NHL:s sajt.

I tisdags drabbades Pittsburghs lagkapten Sidney Crosby av en hjärnskakning och missade därmed matchen. Det är oklart när han kan vara tillbaka igen.

Fakta: Så spelas kvartsfinalerna

Avgörs i bäst av sju matcher:

+ Nashville–St Louis 3–1 (Nästa match spelas i St Louis, natten till lördag, svensk tid)

+ Anaheim–Edmonton 2–2 (Anaheim, natten till lördag)

+ New York Rangers–Ottawa 1–2 (New York, natten till fredag)

+ Washington–Pittsburgh 1–3 (Pittsburgh, natten till söndag)