Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Siktar på OS-guld – sedan dödshjälp

Belgiska paralympiern Marieke Vervoort, 37, siktar på OS-guld i Rio – sedan funderar hon på aktiv dödshjälp.

– Jag har börjat fundera på dödshjälp. Alla ser mig skratta när jag har vunnit guld, men ingen ser den mörka sidan, säger Vervoort till Le Parisien.

– Jag tränar väldigt hårt, trots att jag måste kämpa dag och natt mot min sjukdom. Jag hoppas på att få avsluta min karriär på pallen i Rio.

Vervoort vann guld på 100 meter och silver på 200 i T52-klassen i London för fyra år sedan. Nu vill hon upp på pallen igen. Men efter spelen i Rio verkar idrottskarriären vara över.

Svimmar regelbundet

37-åringen lider av en kronisk sjukdom som bryter ner kroppen, smärtorna är svåra och vissa nätter sover hon knappt någonting. Tröttheten gör att Vervoort svimmar regelbundet och vaknar av att hennes hund slickar henne i ansiktet.

– Jag lider verkligen, och ibland sover jag bara tio minuter på en hel natt – ändå fortsätter jag att kämpa för att vinna guld. Rio är min sista önskan, säger hon till den franska tidningen.

Champagne på begravningen

När Vervoort kommer tillbaka till Belgien har hon tankar på dödshjälp, något som har varit tillåtet i Belgien sedan 2002. Och den belgiska paralympiern vet hur hon vill ha sin begravning. 

Den ska inte hållas i en kyrka och det ska inte serveras kaffe och kakor.

– Jag vill att alla ska ha ett glas champagne i handen och tänka på mig, säger hon. 

Vervoort inleder sitt tävlande i Rio med T52 400 meter på fredagskvällen. Om en vecka inleder hon jakten på att försvara guldet på 100 meter. Vad som händer efter det har hon ännu inte bestämt. 37-åringen inte tagit ett slutgiltigt beslut om dödshjälp, först siktar hon på att förverkliga några drömmar på sin ”bucket list” och se vad livet har att erbjuda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.