Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riikka Välilä. Arkivbild.

Siktar på att fälla giganterna

USA och Kanada har varit finalpar i 22 av 23 mästerskapsturneringar genom tiderna. Så frågan är om bronset är det som finns kvar för övriga i damernas hockeyturnering i OS?

Pernilla Winberg blev straffhjälte när Damkronorna som första och hittills enda lag sprängde den transatlantiska finaldominansen i OS i Turin 2006 där det blev svenskt silver. Hon avgjorde då semifinalen mot USA.

Linköpingsforwarden gör nu sitt fjärde OS och håller med Välilä:

Speciellt när det handlar om en match, det är inte som hemma i slutspelet där det är bäst av tre. Gör man sitt livs bästa prestation kan man slå alla lag, säger Winberg.

LÄS OCKSÅ: Leif Boork är redo för en sista strid

Stor dominans

Men det är där någonstans det ligger. Att göra sitt livs prestation. I 22 av 23 OS- och VM-turneringar har det slutat som det brukar med USA mot Kanada i final.

I Sotji för fyra år sedan tog Schweiz brons, men de flesta anser att det är antingen Finland eller Sverige som kan ställa till det för giganterna.

Finland gjorde det i VM i våras då Välilä & Co knäppte Kanada på näsan i gruppspelet. I semifinalen mot samma lag blev det dock förlust, och Finland slutade som bronsmedaljör.

LÄS OCKSÅ: Från Skärgården till Pyeongchang

"Åkte inte åttor"

Gruppspelsvinsten var banbrytande för Finland och visade att allt är möjligt.

Det var stort, verkligen. Det är tjusningen i sport att allt kan hända. Oftast vinner det bättre laget, men inte alltid. Om vi möter Kanada tio gånger kanske vi vinner en. Men när det är en match finns chansen, säger Välilä, 44-åringen som var med och vann OS-brons redan 1998.

Att USA och Kanada dominerar så stort är inte så konstigt. De har överlägsna förutsättningar och som vanligt när det är OS har båda lagen varit samlade under hela säsongen sedan i somras, tränat och spelat matcher.

Pernilla Winberg är avundsjuk på förutsättningarna som USA och Kanada har, men tycker ändå att svenskorna har närmat sig:

Ja, det tycker jag. Den här säsongen har det känts väldigt bra. Vi har spelat bra mot Finland och vi spelade bra i turneringen i Florida även om vi kom dit jetlaggade. Det var inga bra förutsättningar, men vi var ändå där och krigade och kunde hänga med. De åkte inte åttor runt oss.