Signeuls mardröm i historisk EM-debut

Skottland fick sig en rejäl överkörning i mästerskapsdebuten. England vann det prestigefulla brittiska derbyt i Utrecht med 6–0 efter ett hattrick av Jodie Taylor. En rejäl mardröm för svenske förbundskapten Anna Signeul.

|

56-åriga Anna Signeul från Falun har varit Skottlands förbundskapten sedan 2005.

I kvalet till årets fotbolls-EM i Nederländerna så lyckades de skotska damerna knipa en andra plats i kvalgruppen och därmed kvalificera sig till sitt första stora mästerskap.

Men den historiska första matchen blev långt ifrån en rolig historia.

"Skitmål"

Framför allt på grund av Englands stjärnanfallare Jodie Taylor.

Den 31-åriga Arsenalspelaren inledde målskyttet efter ett friläge när bara tio minuter spelats. Drygt en kvart senare så fick Skottlands målvakt och lagkapten Gemma Fay plocka bollen ur nät igen när Taylor tåade dit 2–0 efter en rörig situation. I 32:a minuten satte Notts County-yttern Ellen White 3–0 när det skotska försvaret uppträde sömnigt.

- Det var några skitmål och några egna misstag. Resultatet hade varit mer hedervärt om vi skippat misstagen, sade Fay enligt BBC.

Matchen kändes definitivt redan avgjord. Men England ville mer.

"Kliniskt motstånd"

EM-skytteligaledaren Jodie Taylor lobbade in sitt tredje mål i matchen till 4–0 efter ett fint anfall i 53:e minuten och klubblagskompisen i Arsenal, Jordan Nobbs, satte 5–0 i 87:e.

Inhopparen Toni Duggan, till vardags i spanska Barcelona, avslutade målskyttet med sitt 6–0-mål på hörna i 94:e minuten.

- Skottland gjorde det svårt för oss. De mötte däremot ett kliniskt motstånd, sade Englands förbundskapten Mark Sampson till Channel 4.

Målkavalkaden innebär att England toppar grupp D. På samma poäng men med fler mål än Spanien som tidigare på onsdagen besegrade Portugal med 2–0.