Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges förbundskapten Henrik Signell. Arkivbild.

Signell: "Svårt att bli av med den tanken"

Sverige får avsluta handbolls-EM med en prestigefajt mot Norge om en femteplats. Samtidigt var Blågult nära en semifinal – en seger mot Frankrike hade räckt till medaljmatcherna i Paris.

På torsdagsförmiddagen avgick tåget från Nantes centralstation med Paris som slutdestination. Ombord fanns handbollslandslagen från Ryssland, Frankrike och Sverige. De två förstnämnda ska spela EM-semifinal – Blågult ska kämpa om en femteplats. På fredag väntar en riktig prestigematch mot Norge.

– En häftig utmaning för oss. Vi har gjort två bra matcher nu och vi vill avsluta med en seger. Eventuellt står det en OS-kvalplats på spel. Det vet vi inte nu, men det kan vara så, säger förbundskapten Henrik Signell.

Försöker jobba bort tanken

Den svenska drömmen om en semifinal levde i några timmar efter överkörningen av redan semifinalklara Ryssland (39–30). Senare under onsdagskvällen tog dock Frankrike en komfortabel seger över Serbien och Blågult blev trea i sin grupp i mellanrundan. Marginalerna var dock små – om Sverige hade vunnit mot fransyskorna i söndags (21–21) hade den efterföljande segern mot Ryssland inneburit en semifinalplats.

– Jag försöker jobba bort den tanken. Jag frågar Malin (Tillman, landslagets psykolog) hur jag blir av med den, men som vanligt svarar hon: stöt inte bort dåliga tankar, acceptera dem. De finns där och det är okej att det känns lite jobbigt ibland, säger Signell.

Men han fortsätter:

– Just nu är det svårt att bli av med den tanken.

Fullträffen

Sverige har bjudit på rysarkvällar i princip varje matchdag i Hall XXL i Nantes. Mot just Frankrike fick Blågult sin största fullträff när svenskorna aldrig var i underläge mot den regerande världsmästaren.

– Den tycker jag var enorm, säger Signell om insatsen mot fransyskorna.

Resan till Paris var aldrig spikrak för handbollslandslaget. Storskytten Johanna Westberg (gravid) lämnade återbud kort innan samlingen. Målvakten Johanna Bundsen fick uppladdningen störd av en hjärnskakning och världsstjärnan och spelfördelaren Isabelle "Bella" Gulldén kom dit med en skadad fot och har spelat EM med smärta. Under mästerskapet försvann högersexan Daniela Gustin med ett avslitet korsband och lagkaptenen Sabina Jacobsen har inte spelat de tre senaste matcherna på grund av en ljumskskada.

Varit kämpigt

– Det har varit mycket och kämpigt och ändå tycker jag att vi har spelat upp oss. Det hade varit surt att avsluta med en dålig placering – nu tycker jag att en femte- eller sjätteplats skulle vara med mersmak rent prestationsmässigt, säger Henrik Signell.

I placeringsmatchen väntar ett Norge som gick fram som en slåttermaskin i mellanrundan i Nancy och krossade Ungern, Nederländerna och Spanien. Till slut var grannlandet ett mål kort från semifinal och för första gången på 18 år missar Norge en EM-final.

– Norge har ju spelat upp sig något kopiöst. Det är som gamla goda Norge, som man kanske inte kände igen i början av turneringen. Men de har verkligen imponerat, säger Signell.

Blågult vann det senaste mötet. I gruppfinalen vid VM i fjol – när Sverige till slut blev fyra och Norge tog silver – blev det svensk 32–28-seger.

– Jag tror inte att Norge vill förlora mot oss igen. De är nog fulla av revansch. Men vi har också spelat upp oss och vill avsluta med en vinst, säger Henrik Signell.