Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist firar guldet i sprintstafetten.
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist firar guldet i sprintstafetten. Bild: Adam Ihse/TT

Sex medaljer – Sveriges succé-VM hittills

Frida Karlsson och Ebba Andersson tog Sveriges femte och sjätte medalj i skid-VM i Oberstdorf.
Så här har medaljerna kammats hem hittills.

Jonna Sundling, individuell sprint, klassisk stil:

Det starka svenska sprintlaget på damsidan var fyllt av medaljkandidater. Och när varken guldfavoriten Linn Svahn eller Maja Dahlqvist fick till det – båda åkte ut i semifinal – klev i stället Jonna Sundling fram och utklassade allt motstånd. I finalen var hon ohotad, och vann före Norges Maiken Caspersen Falla och Sloveniens Anamarija Lampic.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist, sprintstafett, fri stil:

Favoritskapet låg tungt på Sundling och Dahlqvist, och de levererade. I finalen hängde Ryssland på länge, och på slutsträckan stormade Schweiz Nadine Fähndrich fram och utmanade Sundling. Men 26-åringen hade krafter kvar och gjorde ett guldryck precis inför upploppet.

Frida Karlsson, skiathlon, 7,5x7,5 km:

Karlssons VM-premiär höll på att bli fullständig pannkaka efter att hon tidigt krokat ihop med Therese Johaug, vilket ledde till både fall och en bruten stav. Men 21-åringen slog på tävlingsskallen, fick en ny stav och krigade sig tillbaka i loppet. Åt överlägsna Johaug fanns inget att göra, men Karlsson spurtade hem silvret.

Frida Karlsson, 10 km fritt:

När Johaug drog upp tempot redan från start var Karlsson den enda som kunde hålla åtminstone någorlunda jämna steg. I alla fall i ett par kilometer. Under andra halvan växte avståndet rejält och Frida Karlsson var i mål klar tvåa, men besegrad med hela 54,2 sekunder av Johaug.

Ebba Andersson, skiathlon, 7,5x7,5 km:

Karriärens första individuella VM-medalj gladde såklart. Samtidigt var Andersson inte bara lycklig efter loppet, hon kände ju att det kunde ha blivit mycket mer. 23-åringen var jämsides med Therese Johaug halvvägs genom loppet men ett dåligt skidbyte gav norskan några sekunders försprång, vilket räckte för att avgöra tävlingen.

Ebba Andersson, 10 km fritt:

Andersson hade sämre passertid än Jessie Diggins efter 2,8 kilometer, men från varvningen och framåt hade svenskan hela tiden ett grepp om bronspengen vid alla tidskontroller. I mål var Andersson 5,1 sekunder före amerikanskan och såg därmed till att prispallen blev en exakt kopia av skiathlonloppet.

Återstående tävlingar:

Onsdag 3 mars: 15 kilometer, fristil, herrar, 13.15.

Torsdag 4 mars: stafett, 4x5 kilometer, damer, 13.15.

Fredag 5 mars: stafett, 4x10 kilometer, herrar, 13.15.

Lördag 6 mars: 30 kilometer, klassisk stil, damer, 12.30.

Söndag 7 mars: 50 kilometer, klassisk stil, herrar, 13.00